DR. MAGDA SÁNDOR

Full text search

DR. MAGDA SÁNDOR
DR. MAGDA SÁNDOR (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Igen, elfogadom. Az előzőekhez talán csatlakozom is ezzel a felvetésemmel, mert azt tudjuk, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium is azt örökölt, mint bármelyik más minisztérium: üres kasszát és lerobbant minisztériumot. Azzal kezdtük, hogy sertésválság, és sorolhatom végig, de most a kérdést a szőlőborral kapcsolatosan teszem fel.
Tudom, nyár közepén érzékeltük már azt, hogy ebben az ágazatban is problémák vannak. Azzal is tisztában vagyok, hogy a minisztérium különböző lépéseket tett meg. Természetesen azok a mérhetetlen hibák, amelyek felhalmozódtak a forint felértékelésével: a parasztot leértékelték, ezért az exportkivitelünk csökkent.
A másik, ami nagyon jelentős: a jövedéki törvénnyel pont azokat a borosgazdákat tették tönkre, akik 150-200 ezer hektolitert el tudtak mérni, el tudtak adni évente. Ez is csökkenti a piacot.
A harmadik nagyon kemény kérdés: megszűntek a keleti piacaink, amelyek eddig a tradicionálisak voltak. Így a 2002. évben egy közepes termés is nagy gondokat okoz a különböző borvidékeken. Úgy éreztük, amikor a munkacsoportunk tevékenykedett és különböző területeket felmért, hogy a problémák ellenére a 2002. év adhat egy olyan lehetőséget, hogy talán az elmúlt 10-15 év legkiválóbb szőlőminőségét tudjuk betakarítani. Ezért is figyeltük a minisztériumnak azon törekvését, amit a különböző intézkedésekkel azért tesz meg, hogy a termelők ne adják el olcsó pénzért a szőlőjüket.
Szeretném azt kérni az államtitkár úrtól, erősítsen meg bennünket abban, hogy biztathassuk a termelőket, hogy az intézkedések megtörténtek, és konkrétan ezek közül egyet-kettőt emeljen ki. (Font Sándor: Rendeletszámmal együtt!) Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit