DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Nagyon szépen köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, ahogy ön felsorolta, a borágazat különösen sok csapást szenvedett el az elmúlt időszakban, olyan csapásokat, hogy ez bizonyos értelemben megrokkantotta a szakma összefogására hivatott Bor Terméktanácsot is, magyarul a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát is, és én június óta csak ámulok-bámulok, hogy az adatszolgáltatás is hogyan akadozik.
Meg lehet nézni a sajtóban: 5 millió hektoliter borfölösleggel kezdték, aztán utána a tárgyalások idején 3-3,5, most érdekes módon 1 millió hektoliter fölösleges borról beszélnek, ugyanakkor pedig a szakma, mint a szakmáért felelősséget vállaló Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, azért elmulasztott egy-két intézkedést az elmúlt években. Például törvény adta kötelezettségeit sem teljesítve, nem hozott létre intervenciós alapot, nem hajtották végre a fajtához igazodó termésszabályozást; tehát egy csomó minden volt, amit, ha úgy tetszik, a szakma oldalán is elkövettek. A dolog másik végén persze ott van egy halom termelő, rengeteg termelő, kistermelő, aki e csapások dacára keresi a megoldást.
Mit tud tenni egy kormány? Azt mondja: igen, szolidáris vagyok veled, és segítek. Három dolgot emelnék ki.
Az egyik az, hogy a Világkereskedelmi Szervezettel meglévő fix lehetőségeinken belül kétszer 191 ezer hektoliter hordós borral nyújtunk exporttámogatást, ez praktikusan a 2002-2003-as keretnek az évforduló környéki egybevonása. Ez, kérem szépen, 28 forint/literes támogatást jelent a gazdák javára exportcéllal. Itt próbáljuk valamennyire kompenzálni a forint felértékelődéséből fakadó veszteségeket. A közraktározási kereteket kibővítjük, 1 millió hektoliterre tesszük lehetővé (Az elnök jelzi az idő leteltét.) a közraktározást annak érdekében, hogy a gazdák átmeneti forgóeszköz-ellátása ne csökkenjen; és akkor majd a következő egy percben a többit. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit