ROGÁN ANTAL

Full text search

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Az önök kormánya ez év májusában azzal kezdte a működését, hogy kijelentette - László Csaba miniszter urat idézve -: üres a kassza. Ebből az üres kasszából a nyár folyamán jóléti programok mellett futotta közel 6 milliárd forint értékben gépkocsibeszerzésre és 6 milliárd 800 millió forint értékben mobiltelefon-keretszerződésre.
A kormányzat augusztusban meghozott döntése arról szól, hogy a Miniszterelnöki Hivatal a 2002 és 2004 közötti időszakra 6 milliárd 800 millió forint értékben vásárol mobiltelefonokat és szolgáltatásokat; háromszor annyiért, amennyit az önök elődje, a polgári kormány költött ugyanerre, szintén két esztendő leforgása alatt. Mindeközben a Miniszterelnöki Hivatal Baja Ferenc által vezetett részlege világossá tette, hogy újabb milliárdokat kívánnak költeni kormányzati tulajdonban lévő zárt célú rádiótávközlő rendszer létrehozására.
Joggal merül fel az emberben a kérdés: miért kell ezzel párhuzamosan az eddiginél lényegesen többet költeni GSM-telefonok és szolgáltatások vásárlására? A szakértők egyetértenek abban, hogy az államigazgatási feladatok ellátáshoz szükséges elektronikus adatforgalom biztonságos lebonyolítására a GSM-hálózatok legfeljebb 30 százalékban alkalmasak. Ez érv amellett, hogy zárt célú rádiótávközlő rendszert hozzanak létre, legyen az Tetra, vagy bármi más; érv amellett is, hogy a polgári kormány által elkezdett gyakorlatot folytatva egységes kormányzati gerinchálózat kiépítésére kerüljön sor, amelyben olcsóbb a telefonálás a kormányzat számára, de semmiképpen nem indokolja GSM-telefonok nagyszámú beszerzését.
Az előző években az is nyilvánvalóvá vált, hogy a GSM-alapú telefonok a rendvédelmi szervek és az önkormányzatok igényeinek sem felelnek meg. A hazánkat 1990 óta sújtó árvizek mindegyikénél kiderült, hogy az árvízvédelem megkívánta különleges helyzetekben a GSM-alapú távközlési rendszer csődöt mond, zárt célú készenléti rádiótávközlő rendszer kialakítására van szükség. Miért költenek hát mégis minden eddiginél többet GSM-szolgáltatások igénybevételére?
Végül: az elmúlt három hónapban az önök kormányának újonnan kinevezett informatikai és hírközlési miniszterétől többször hallhattuk, hogy a kormány célja a hírközlés területén a piaci verseny erősítése. A tender eredményeként az önök kormánya mégis kétszer annyit költ a legnagyobb mobilszolgáltatóra, mint a másik kettőre összesen. Bizonyára azért van ez így, mert az SZDSZ-es informatikai miniszter hangja már nem jut el az MSZP vezette kancelláriába.
Tisztelt Miniszter Úr! Az elhangzottak után kérdezem, ön is helyesnek tartja a nyár folyamán megkötött mobilszerződést, és ha igen, milyen érveket tud felhozni az általam felsoroltakkal szemben az önök döntésének védelmére.
Tisztelettel várom a válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit