HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm, elfogadom államtitkár úr válaszát. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Somogy megyében, a Balaton déli partján, Balatonfenyvesen több mint ötven esztendeje működik az Európában is ismert, ma már inkább turisztikai látványosságként kedvelt igen kedves kisvasút. Pontosabban fogalmazva, idén szeptember 2-áig létezett, mert ettől a naptól kezdve ideiglenes üzemszünetet rendelt el a MÁV Rt. illetékes szakszolgálata.
Ahogy az előbb mondtam, a kisvasút turisztikai látványosság. De nem csupán turisztikai látványosság, hiszen ez a vasút köti össze a Balaton-parttal Somogyszentpál, Csisztapuszta, Táska, Imremajor és Pálmajor településeket és azok lakóit. Az itt lakók számára ez az egyetlen kapocs a külvilággal. Most félve a bizonytalanságtól, idegesen tekintenek a jövőbe. A helybéliek nevében Balatonfenyves önkormányzata támogatásommal, együttműködésünkkel folyamatosan azon dolgozott és dolgozik, hogy az illetékesek ne csak száraz gazdasági tényezők alapján döntsenek a térséget jelentősen befolyásoló kérdésekben, hanem kellő körültekintéssel, mérlegelve az esetleges hátrányokat, de az előnyöket is.
A fenyvesi kisvasút ügyében nem ez történik. Megmentése érdekében tíz éve folynak különféle próbálkozások. Többek között az idén tavasszal megalakult a Balaton-Boronka Kisvasút Kht., amelynek az az alapgondolata, hogy a kisvasút léte biztosítva legyen, megmentsük ezt a kultúrtörténeti emléket, de keressük a kht. keretén belül azt a finanszírozási formát és lehetőséget, ami a működést lehetővé teszi. Ennek a kht.-nak természetesen tagja a MÁV Rt. is. Mostanra azonban világossá vált, hogy a MÁV Rt. számára ez a vállalás nem volt fontos, és igazából nem veszi figyelembe az ott lakók érdekeit, de nem veszi figyelembe a kht. többi részvevőjének az érdekeit sem.
Azt kérdezem a tisztelt államtitkár úrtól, hogy a tárca tud-e valamit tenni ebben az ügyben, tud-e olyan döntést hozni, ami a helyi lakosok és az ottani önkormányzatok érdekeit képviseli.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit