MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A Szabad Demokraták Szövetsége 1993-ban egyhangú határozatot hozott, amely célul tűzte ki a sorozott állományú fegyveres erők átalakítását önkéntes, hivatásos modern hadsereggé. E cél érdekében előírta, hogy figyelemmel kell kísérni a hadkötelezettség igénybevételének szükségességét, és kezdeményezni kell annak megszüntetését, ha az ország biztonsága enélkül garantálható.
Az új MSZP-SZDSZ-kormány honvédelmi programja szerint a haderőreform végrehajtása alapfeltétele a honvédelmi rendszerváltásnak, ezért legkésőbb 2006-ig a kormány önkéntes, hivatásos hadsereget hoz létre, hogy eleget tudjon tenni a NATO-kötelezettségeknek is.
Simicskó István, a honvédelmi bizottság fideszes alelnöke úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz csak a nemzetőrség bevezetésével együtt, 2010-től szüntetné meg a sorkötelezettséget. Emiatt kicsi az esélye annak, hogy kétharmados törvénnyel megoldható a probléma. Sajtóhírek szerint a kormány egyelőre nem törvénymódosítással oldaná meg a helyzetet, hanem a következő években egyre kevesebb fiatalt hívnának be katonának.
Tények és számadatok alapján állítható, hogy a hivatásos hadsereg a társadalom egésze számára is gazdaságosabban tartható fenn és fejleszthető, mint a jelenlegi kényszersorozáson alapuló, a leggyengébb képességű személyekre lefelé nivelláló, elavult tömeghadsereg fenntartása. Jelenleg két hadsereget kell finanszírozni, két kiképzési rendszert, az alig használatos sorozottat és a fejlesztés alatt álló hivatásost, ami nagy pazarlás.
(12.10)
Ezért szorgalmazzuk, hogy a kormányprogramnak megfelelően az önkéntes, hivatásos haderő minél hamarabb felállításra kerüljön.
Kérdezem mintegy félmillió sorköteles nevében és a magam nevében is miniszter úrtól: mit kíván tenni annak érdekében, hogy a kormányprogramban lefektetett közös koalíciós cél minél gyorsabban és teljesebben megvalósulhasson?
Várom válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit