DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Úr! Részben már a választ is említette felvezetőjében. Való igaz, hogy ez a rehabilitációs bizottság, amely a Szigetköz vízpótlásával foglalkozik a megyei közgyűlés megbízásából, az előző évben elindított egy olyan programot, amely a tájrehabilitációt és az árvízvédelmet együttesen kezeli. Ebbe a munkába a Magyar Tudományos Akadémia szakértői is bevonásra kerültek, és október második felére várható, hogy az előzetes szakmai eredmények le lesznek téve az asztalra.
Az elmúlt időszakban levonuló árvíz több mindenre felhívta a figyelmet. Felhívta arra is, hogy ha egy mesterséges beavatkozás elindul egy folyón és az félbemarad, azt visszabontják és a teljes rehabilitációra nem kerül sor, az komoly veszélyeket rejt magában. Azonban arra is rámutatott, hogy azok a védművek, amelyek a tervezett beruházáshoz ott voltak, segítséget nyújtottak ahhoz, hogy a védekezés könnyebb legyen. A kormány szándéka szerint 2006-ig a teljes Duna-szakaszon ezt a védekezési és teljes műszaki kiépítettséget kívánó munkát elvégezteti, ami gyakorlatilag 20 milliárd forintnyi költségvetési pénzt igényel. Terveink szerint a szlovákokkal folytatandó tárgyalás sikerre vezet, és a hágai bíróság ítéletét megelőzendő tudunk egy vízpótlási megállapodást kötni.
Ami önt igazán érdekli, az a Mosoni-Duna torkolati árvízkapu problémája, ami gyakorlatilag tervezés alatt áll. Ez az árvízkapu a Rábca példájára kezelhetővé teszi a vízmennyiséget, valamint a Győr fölötti szakasznak azt az állandósuló vízszint-kiegyenlítését, amely egy esetleges árvíznél vagy kevesebb vízhozamnál a kiegyenlítő rendszer működtetésével a szigetközi rehabilitációt is megvalósíthatja. Azt hiszem, hogy ez a program a következő évben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) már nemcsak itt a parlamentben, hanem a gyakorlatban is megtekinthető lesz.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit