DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A kormánypártok a választások idején azt ígérték, hogy a polgári kormány által kialakított családtámogatási rendszert lényegében nem változtatják meg, hanem azt jónak és megfelelőnek tartják, sőt, ha szükséges, akkor a továbbfejlesztésén fognak dolgozni.
Tisztelt Országgyűlés! Eltelt száz nap, és minden szempontból egy vékonyra sikerült előterjesztéssel akarják a továbblépés látszatát keltve elhitetni velünk, hogy történik valami. A végén még annak is örülhetünk, hogy nem minden tekintetben az MSZP-SZDSZ-től megszokott módon nyúlnak a kérdéshez. Figyelemre méltó azonban az, hogy azért most nem verik szét, nem építik le azt a családtámogató rendszert, amely már sikeresen működik, itthon és külföldön egyaránt tekintélye van, és a családoknak ténylegesen is komoly és kiszámítható segítséget nyújt.
A családok támogatásáról szóló törvény módosítása jól mutatja azt az értékrendi különbséget, amely a polgári kormány és a magát nemzeti középkormánynak mondó jelenlegi kormány felfogása között húzódik. A polgári kormány a jövőre, a jövő zálogát jelentő családok erősítésére, a gyermekek érdekét hosszú távon szolgáló támogatásokra helyezte a hangsúlyt. A polgári kormány családpolitikai döntéseit az a meggyőződés motiválta, hogy kiemelten fontos a gyermekek számára a tanulás, a képzés lehetőségének a biztosítása, különösen akkor, ha a gyermekek szociálisan hátrányos helyzetű családban nőnek fel.
A gyermekek iskoláztatását a gyermekek érdekében az államnak el kell vállalni, és el kell várni a szülőktől azt, hogy ha nem tesznek eleget kötelességüknek, akkor a gyermekek érdekében segítő módon, de be kell avatkozni a családok életébe. Nem engedhető meg az, hogy akár kényelemből vagy akár anyagi okok miatt a gyermek ne járjon iskolába.
Elsődlegesen a szülő feladata a gyermek nevelése. Az állam kötelessége viszont az, hogy a nevelési feladatokhoz és az ellátáshoz szükséges anyagi támogatást biztosítsa. Úgy tűnik azonban számomra, hogy az MSZP-SZDSZ-nek nem fontos, hogy a szerényebb körülmények között élő gyermekek a nekik legmegfelelőbb helyen, az iskolában töltsék el az idejüket. Ugyanis első dolguk az, hogy megszüntetik azt az iskoláztatási támogatást, amely éppen ezt volt hivatott szolgálni. Az iskoláztatási támogatás bevezetése valóban nem mentett meg minden gyermeket, de a rendelkezésre álló rövid idő alatt elértük, hogy a lemorzsolódók mintegy 30-40 százaléka visszakerült a rendszerbe. Ez pedig nem mindegy! Nem mindegy azonban egy gyermek elvesztése sem, de ha 10-20 ezer gyermekről van szó, akkor úgy gondolom, ez figyelemre méltó, ha vissza tudjuk őket vezetni az iskola rendszerébe.
Tisztelt kormánypárti képviselők, tudják-e azt önök, hogy egy sikeres rendszer leépítésén dolgoznak? (Moraj az MSZP soraiban.) Tudják-e, hogy Európában egyedülálló módon nem egy büntető, hanem mentális beavatkozással, tanácsadással segítő módon, a gyermekjóléti szolgálatok közreműködésével irányítottuk vissza az iskolába a kallódó gyermekeket? Nagy kár, hogy ez nem folytatódik. Nagy kár, hogy önök nem arra törekszenek, hogy a rendszerben meglévő hibákat kiküszöbölve változtassanak, és az iskolarendszerbe a lemorzsolódó gyerekeket sikeresen vissza tudják vinni. Minden lemorzsolódó, elvesző és hátrányos helyzetű gyermek sorsa azonban önökre fog nehezedni.
Egyetértünk azonban a családi pótlék 20 százalékos emelésével és a 13. havi ellátás bevezetésével. Ugyanakkor jó, ha tudják, tisztelt képviselőtársaim, hogy mi 100 százalékkal terveztük a kiegészítő családi pótlék felemelését, amelynek 13. havi folyósítását már két esztendeje visszahoztuk a rendszerbe. Ennek forrásai már rendelkezésre álltak, sőt az Orbán-kormány már döntött erről az intézkedésről. Az érintett mintegy 780 ezer gyermek esetében ez lényegesen nagyobb összegű támogatást jelentene, de hát szívük rajta - elvesznek a családoktól egy lehetőséget.
Ha már egyszer visszaléptek a családi pótlék rendszerében, akkor viszont figyelmükbe ajánljuk javaslatunkat, amely nem egyszerű családipótlék-emelést helyezne csupán kilátásba, hanem olyan megoldást, a rendszer olyan továbbfejlesztését célozza, amely figyelembe veszi az életkor szerint az iskolában való előrehaladással járó többletköltségeket. Ez a következőt jelentené. A jelenlegi tervezet szerint a családipótlék-mértéket alapösszegnek tekintenénk, és az iskola megkezdésekor ezt 10 százalékkal, majd a középiskolába lépéssel újabb 10 százalékkal növekedne az a családtámogatási mérték, amely jelenleg az előttünk lévő törvényjavaslatban található.
A törvényjavaslat kilátásba helyezi a családi pótlékra való jogosultság kiterjesztését a tanuló 23 éves koráig. Ezzel a megoldással abban az esetben értünk egyet, ha ez ténylegesen a nappali tagozatos közoktatási intézményben való rendszeres megjelenéssel érvényesíthető.
(10.20)
A szakmatanulás anyagi támogatását kiemelten fontosnak tartjuk. Számos új, érettségit követő középfokú oktatási forma jelent meg, ezért indokolt a 23 évig való kiterjesztés, de mindenképpen el kell kerülni azt a lehetőséget, hogy olyanok jussanak meghosszabbított ideig többlettámogatáshoz, akik már nem folytatnak tényleges tanulmányokat.
A törvény módosítása a támogatási rendszer további fejlesztésére is lehetőséget teremt. Ezért javasoljuk, hogy a gyermekgondozási díj, a gyed igénybevétele a jelenlegi két évről három évre emelkedjen. Ezzel a módosítással egységes és a kisgyermekes családok anyagi biztonságát elősegítő konstrukció kerülne kialakításra.
Javaslatot nyújtunk be a kisgyermekes apák kedvezményére is. E szerint az apák számára a gyermek születéséhez kapcsolódóan tíz nap fizetett gyermekgondozási szabadság kerülne bevezetésre, aminek költségét az állam átvállalja a munkáltatótól. Ezzel lehetővé válna, hogy a gyermek születésének hónapjában öt napot, azt követően pedig egy éven belül további öt nap fizetett szabadságot vehessen igénybe az apa. Ennek az új lehetőségnek a bevezetésével célszerű és emberi megoldás segíteni a családtámogató rendszer kiszélesítését.
Támogatjuk az előterjesztésben szereplő anyasági támogatás növelésének szándékát. Javasoljuk viszont, hogy az ikerszülések esetén az egy gyermekre jutó anyasági támogatás összegét a gyermekek számával szorozzuk meg. Ez a megoldás követné a ténylegesen megnövekedett anyagi terheket.
Egyetértünk a gyermekgondozási segély igénybevételének kiterjesztésével a tankötelessé válás évéig. Ezzel végre elismerhetővé válik a több azonos korú kisgyermek egyidejű nevelésével járó többszörös terhelés. Ilyen esetben méltányos, hogy hosszabb ideig gyermekei közvetlen, családban történő nevelésének szentelhessék idejüket a szülők.
Tisztelt Országgyűlés! Bár a Medgyessy-kormány ígéretei ellenére nem tette ingyenessé a tankönyveket, nem tette ingyenessé a gyermekek étkeztetését a bölcsődében, az óvodában, az általános iskolában, most mégis azt a látszatot akarja kelteni, hogy legalább más területen továbbfejleszti a családtámogatási rendszert. Bármely szerények is a megfogalmazott javaslatok, támogatjuk közülük azokat, amelyek valóban segítséget nyújtanak az emberek egy részének. Kérjük ugyanakkor, hogy józan belátással segítsék az általunk megfogalmazott új elemek beépítését a családtámogató rendszerbe. Ezekkel ugyanis a költségvetés túlzott megterhelése nélkül növelhető a családok biztonsága, a családtámogató rendszer korszerűsítése.
Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Ha önök ezúttal félretennék a szűk pártpolitikai szempontjaikat, és legalább a családtámogatási rendszer tekintetében ténylegesen a nemzetre, az egész országra figyelnének, akkor a remény, a biztonság és a kiszámíthatóság érzéséhez segítenénk a magyar családokat, mégpedig közös erőfeszítéssel és egyetértésben. Ehhez kívánom a támogatásukat és kérem is.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit