KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! A Szocialista Párt egy percig sem vitatta azt, hogy az elmúlt négy évben, illetve azt megelőzően, az 1997. évtől kezdődően a gazdaság egy olyan növekvő tendenciát mutat, amely elvezetett oda, hogy 2002-re végig lehet gondolni újra a családtámogatások kérdéskörét.
Az volt igazán a problémánk ezt megelőzően, mielőtt elkezdtük ezt a közös gondolkodást, hogy nem készült az elmúlt négy évben egy olyan jóléti, munkaerő-piaci átfogó intézkedés, amely segített volna a társadalom minden rétegének abban, hogy felemelkedhessen.
A társadalompolitikai intézkedések kedvező hatásai - mert azt nem lehet elvitatni, hogy ilyenek történtek, többek között a minimálbér felemelése, de ilyen volt a reálbérek általános növekedése is - nem jutottak el elsősorban a társadalom alsó egyharmadához. A társadalom alsó egyharmada - sajnálatos módon - közel egymillió gyermeket érint, hiszen 853 ezer család helyezkedik el a társadalom alsó egyharmadában.
Magyarországon, de általában a világban is elfogadott mérőszám a létminimum értékének a meghatározása mint szegénységi küszöb. A Központi Statisztikai Hivatal múlt hónapban kiadott számadatai szerint Magyarországon az egy főre jutó létminimum 39 261 forint. Ebben az esetben, azt hiszem, megállapítható, hogy Magyarországon minden ötödik gyermek kénytelen szegénységben élni, illetve olyan háztartásban él, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem közel 20 ezer forint.
(10.10)
Ha egy kormány ezeket a statisztikai adatokat figyelembe veszi, akkor másképp nem is dönthet, mint hogy egy átfogó intézkedéscsomagot készít el.
Egy másik óriási probléma az, hogy a szegénységbe kerülés kockázata a gyermekes családok esetében duplája az egész népesség szegénységi rátájának. A legnagyobb baj a gyermeküket egyedül nevelő szülők esetében van, hiszen aki arra kényszerül - vagy megözvegyült, vagy elvált -, hogy a gyermekét, gyermekeit egyedül nevelje, gyakorlatilag csak arra törekedhet, hogy egyik hónapról a másikra éljen, és ne zuhanjon a mélyszegénységbe. Azt hiszem, hogy ez is megengedhetetlen egy szociálliberális kormány számára.
Még egy statisztikai adatot szeretnék említeni a mondandónk alátámasztására. 1990-ben a nettó jövedelmek 21 százalékát tette ki a családoknak juttatott támogatások összege, illetve az aránya. Mára ez 10 százalék alatt van. Ahogy a miniszter asszony említette volt, nem engedheti meg egy kormány sem magának azt, nem beszélve az európai uniós összehasonlításokról, hogy ne foglalkozzon ezzel a kérdéssel, mert most a mai magyar gazdaság már alkalmas arra, hogy nagyobb mértékben támogassuk a gyermekeket nevelő családokat.
Az újragondolás, amelyről beszéltünk, és a miniszter asszony is megemlítette, egy folyamat. Nem egy kiragadott eset, ami most van, és nem lesz három és fél éven keresztül; nem is kérheti ezt számon egyébként véleményem szerint senki. Mi ezzel a törvénnyel elindítjuk a családtámogatások új rendszerét, ahogy említettem, melyben minden gyerek egyformán fontos, nem úgy, mint ahogy Dunaújvárosban Kövér László képviselőtársunk elmondta. Én nem szeretnék durva jelzőket használni - ha nem fogja befejezni, ezt is megteszem. Tehát elindult egy törvényhozói munka, és elindítottunk egy műhelymunkát a családi pótlék kiszámíthatóságát garantáló indexálási rendszer kidolgozását illetően.
Újra kellett gondolnunk, ahogy említettem, a családtámogatás rendszerét, és ebben szeptember 1-jétől 20 százalékkal növekszik a családi pótlékok összege, illetve augusztusban - hogy az iskoláztatást, a tankönyvvásárlásokat segítsük - dupla családi pótlékot kapott minden magyar család. Jövő évtől kezdve 23 éves korig jár, ahogy említette a miniszter asszony, ez az ellátás.
A másik a szüléshez kapcsolódó anyasági támogatások összegének megemelése. Ismeretes, hogy jelenleg az öregségi nyugdíj 150 százalékát, tehát 30 150 forintot kapnak, a jövőre vonatkozóan ezt az összeget 50 százalékkal emeli meg a kormány a törvénytervezetben olvashatóan, így ez az összeg 45 225 forintra fog emelkedni.
Nagyon fontosnak tartjuk az ikerszülések támogatását, az anyasági támogatás megemelését, amely a mai 30 150 forint helyett 60 300 forintra fog emelkedni, illetve az ikres gyermekgondozási segély duplájára emelését, amely a mai 20 100 forint helyett 40 200 forint lesz. A másik intézkedés még az ikres családok esetében az, hogy a jövőben a tankötelezettségig fog ez a támogatás járni.
Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit