HOMA JÁNOS

Full text search

HOMA JÁNOS
HOMA JÁNOS, a kulturális és sajtóbizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A kulturális és sajtóbizottság július 10-ei ülésén tárgyalta az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltára létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, valamint a közéleti szerepet betöltő személyek állambiztonsági múltjának nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatot. Hozzá kell tennem, ezekkel együtt tárgyalta az itt most sorra nem kerülő, az egyes fontos, valamint közvéleményt formáló tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről szóló ellenzéki javaslatot is.
Kisebbségi véleményként fogalmazták meg az ülésen részt vevő ellenzéki képviselők, hogy az igazságügy-miniszter által benyújtott T/542. számú javaslat és az ellenzék által benyújtott T/409. számú javaslat között az a különbség, hogy az igazságügy-miniszter által benyújtott anyag egy következmény nélküli javaslat, míg az ellenzék úgy gondolja, igenis kell, hogy következménye legyen annak, amit egy szabad országban 1990 előtt tettek az emberek. Az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltárának létrehozásáról szóló javaslattal kapcsolatban pedig azt gondoljuk, hogy ez egy felesleges törvényjavaslat, hiszen a Történeti Hivatal működik, nem is olyan régen fogadott el törvényt ezzel kapcsolatban a parlament, és abban ezzel a témakörrel kapcsolatosan is mindent pontosan szabályozott. Szinte minden ugyanúgy maradna e javaslat után is, talán csak azért hoznak létre egy új intézményt a régi bázisán, és esetleg helyeznek egy intézményt más felügyelet alá, hogy vezetőit lecserélhessék.
A Történeti Hivatal működéséről képviselőtársaim elmondták, a törvények biztosítják azt, amit biztosítani kell. E téren régen is megvolt az egyetértés az ellenzék és a kormánypártok között. Az ellenzéki képviselők e javaslat kapcsán úgy fogalmaztak, nem értik, hogy miért kell egy új intézményt új struktúrába helyezni. Az ellenzéki képviselők kifejtették, hogy a javaslat tárgyalásának megfelelő időszakában módosító indítványokkal kívánják javítani, és egy elfogadható törvényt szeretnénk létrehozni.
(13.00)
Végül is a kulturális bizottságban az ellenzék a T/541. számú törvényjavaslatot 5 ellenszavazattal és 1 tartózkodással, a T/542. számú javaslatot hasonlóképpen, 5 ellenszavazattal és 1 tartózkodással nem tartotta vitára alkalmasnak. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit