MOLNÁR ALBERT

Full text search

MOLNÁR ALBERT
MOLNÁR ALBERT, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság szeptember 11-ei ülésén tárgyalta meg az előttünk fekvő törvénytervezetet, és igyekszem - az alábbi mottóval: csakis az igazat - hitelesen visszaadni, ami ott elhangzott.
A magyar gazdaság zuhanóévének tekinthető a 2001. év. Persze vérmérséklettől függően, én azt mondom, hogy a gazdasági növekedés dinamikája megállt, illetve jelentősen csökkent ebben az évben. Ezt az alábbi számokkal lehet alátámasztani. A gazdasági növekedés mértéke negyedévről negyedévre csökkent, az első negyedévben még 104,4 százalék volt, az utolsóban már csak 103,3 százalék.
Ugyanez mondható el az export dinamikájáról, itt szintén 30 százalék csökkenés valósult meg. 18,2 százalékról az utolsó negyedévre már csak 7,7 százalékban nőtt az exportunk. Csak még egy adat: 50 százalékkal sikerült alultervezni az inflációt, és azt gondolom, hogy ebből származtak jelentős problémák.
A bizottságban az alábbi főbb megállapítások hangzottak el. A legfőbb gondot az előirányzatok és a teljesítés jelentős eltérése okozza. A 2000. évben megállapítható, hogy miközben a magyar gazdaság valamennyi ágában, ágazatában a költségvetési szerveknél forráshiány alakult ki, a teljesítések gyakorlatilag még a tervezettet sem érték el. Ez felvet néhány problémát, egyrészt a pontos tervezés szükségességét, másrészt pedig a döntéstől a végrehajtásig vezető út lerövidítését, egyszerűsítését, egyáltalán a szolgáló végrehajtást.
Az államháztartási törvény 116. §-a kimondja, hogy a beszámoló mellé a kormány köteles vagyonleltárt mellékelni. Elég hosszan időzött a bizottság azon, hogy a mai napig nincs tisztességes vagyonleltára Magyarország kormányának. Arra emlékszem, hogy tavaly még Varga Mihály, akkori pénzügyminiszter úr azt mondta, hogy egy éven belül be fogja nyújtani azt a vagyonleltárt, amely a tényleges állami vagyont testesíti meg. Ez a mai napig nem történt meg, ez megállapítható ebből a beszámolóból.
A tudatosan alultervezett infláció elsősorban az önkormányzatoknál, de szinte valamennyi ágazatban szegényedést, ellehetetlenedést okozott.
(11.00)
Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy az önkormányzatoknak ma 30 százaléka külön támogatásra szorul.
A gazdasági bizottságban helyet foglaló képviselők még az alábbi témákat vetették fel. Tárgyaltunk a letétiszámla-ügyről, azokról a kormányhatározatokról, amelyekben eltérőnek minősült utólag a felhasználás. Külön felvetődtek a Miniszterelnöki Hivatal, az ÁPV Rt., valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban tapasztalt szabálytalanságok kérdései. Kisebb vita alakult ki arról, hogy az Ikarus Rt. a nemzeti ipar részének tekinthető-e. Az Állami Követeléskezelő Rt. magyar nemzeti bankos devizaszámla-nyitásáról vetődött fel kérdés; a külföldi követelésekkel való gazdálkodás költségeinek forrásairól, illetve az elmúlt négy év árvízvédelmi kiadásainak nagyságrendjeiről folyt még vita.
Összességében a gazdasági bizottság szinte teljes létszáma támogatásáról biztosította az előttünk fekvő törvényjavaslatot. Egyetlenegy tartózkodással a bizottság elfogadásra javasolja a törvényhozásnak.
Köszönöm a szót. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit