PARRAGH DÉNES

Full text search

PARRAGH DÉNES
PARRAGH DÉNES, a környezetvédelmi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A bizottság kisebbségi véleményének hozzászólójaként a bizottsági ülésen elhangzottaknak megfelelően elsősorban a Környezetvédelmi Minisztériumot és a minisztérium által felügyelt Környezetvédelmi Alap célfeladatot érintő kérdésekkel kívánok foglalkozni, remélhetőleg a bizottsági üléshez kicsit tárgyszerűbben csatlakozva, mint Hegyi Gyula képviselő úr.
(11.10)
Már csak azért is, mert a költségvetés végrehajtásakor nem tartom szerencsésnek a költségvetésen túli szakmai kérdések olyan szintű tárgyalását, amelynek megalapozottsága vitatható.
Először a minisztériumot érintő megállapításokra térnék ki. Az Állami Számvevőszék jelentése megállapítja: a minisztérium által készített 2001. évi költségvetési beszámoló és mellékletei számszerűen helyesen tartalmazzák a bevételi és kiadási adatokat, sorai főkönyvi és analitikai könyveléssel alátámasztottak. A beszámoló adatai számszerűen egyezőek. A beszámoló szerkezete és tartalma a kormányrendeletben előírt szabályoknak megfelel. Mint a beszámolóból is kiderül, a minisztérium kiadási, bevételi és támogatási előirányzatai év közben módosításra kerültek. Az előirányzat és teljesítés között eltérés van, azonban ezt, mint az ÁSZ-jelentés is megállapítja, egyrészt a PM 2000. évi előirányzat-maradványa jóváhagyásának jelentős késése, másrészt az ISPA-segélyprogramkeret felhasználásának elhúzódása okozta. A támogatási programok természetéből fakadóan 2002-re áthúzódó kiadások keletkeztek a KAC-, a Phare- és az ISPA-támogatási kiadásokban is. Az igazgatásnál és az intézményeknél végrehajtott jelentős előirányzat-módosítást a köztisztviselői törvény módosítása és éppen a kifogásolt KAC-kezelés javítását szolgáló szervezeti átalakítások indokolták.
A Környezetvédelmi Alap célfeladat kezelése és felhasználása valóban számos negatív megállapítást kapott az ÁSZ-jelentésben is. Itt elsősorban néhány, a környezetvédelem hatékonyságát is érintő szempontra szeretnék kitérni. Először is le szeretném szögezni azt, hogy a környezetünk állapotának javításához - melyről már sokszor kiderült, hogy saját egészséges életünknek és az uniós csatlakozásnak is alapköve - az önálló Környezetvédelmi Alap megléte rendkívül fontos. Igaz az is, hogy más támogatási formáktól eltérően speciális szakmai szempontrendszert kell ennél a pályázati típusnál alkalmazni. Tény az is, hogy az alapos szakmai döntés, a támogatás felhasználásának ellenőrzése, valamint az elkészült fejlesztés hatékonyságának igazolása, igazoltatása nehezen összeegyeztethető a gyors támogatás-odaítéléssel, a támogatási összegek gyors és zökkenőmentes kiutalásával. Beszélni kell arról is, hogy éppen a környezetvédelem és a természetvédelem területi szerveinek, feladatainak alulfinanszírozottsága miatt számos feladatot csak a KAC-ból támogatva lehetett megoldani. Jó lenne, ha a 2003-as költségvetésben ezt az anomáliát már lehetne korrigálni, és valóban nem a KAC bizonyos forrásait kellene felhasználni a környezetvédelem működtetési költségeinek finanszírozására.
Sajnos, a fenti objektív okokon túl vagy talán azért is, tapasztalhatók a Környezetvédelmi Alap működésének kormányokon és minisztereken átívelő működtetési problémái. Azonban pont az elmúlt évek fontos ismérve volt, hogy a pályázati rendszer szakmai és formai állandósága létrejött, mely végre a tervezhetőséget és a kiszámíthatóságot javította. A megvalósuló kisebb módosítások is mind formai, mind szakmai szempontból pozitívan érintették az alapot. Fontos kitérnünk arra is, hogy az alap kezelésénél felmerült hiányosságok megszüntetésére éppen a 2001. évben került sor az alapot kezelő KÖFI megszüntetésére, a döntés-előkészítés átszervezésére. Intézkedés történt közbeszerzés útján egy új informatikai rendszer fölállítására is. További jelentős változást hozott, hogy a minisztérium ebben az évben szerződést kötött a Kincstárral, hogy a Kincstár a 2002. év kezdetétől átveszi a pályázatos rendszerű döntések pénzügyi lebonyolítását.
A bizottsági ülésen szavazáskor az ellenzéki oldal tartózkodott. Ennek oka, hogy a törvényjavaslat tartalmaz a 2002. évi költségvetésre is egy javaslatot. Ez egy 60 milliárd forintos kiegészítés mezőgazdasági célokra, mely megítélésünk szerint nem a mezőgazdaság és a gazdálkodók helyzetét fogja javítani, hanem a hitelek mögött álló banki szféra támogatását szolgálná. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit