CSAMPA ZSOLT

Full text search

CSAMPA ZSOLT
CSAMPA ZSOLT (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy öröm a Magyar Demokrata Fórum számára, hogy a tisztelt Házban a családokkal, a házasságokkal foglalkozunk, még akkor is, ha ennek a témakörnek csak egy apró rendelkezéséről van szó, nevezetesen a névviselésről és ennek technikai lebonyolításáról a házastársak és a gyermekek esetében.
A Magyar Demokrata Fórum politikájának legfontosabb kérdése az, hogy a harmadik évezredben is erős, életképes, kultúráját ápoló magyar nemzet éljen a Kárpát-medencében. Ennek természetesen alapkövetelménye, hogy megálljon a tragikus népességfogyás, és ezen belül különösen fontos, hogy a születésszám csökkenésének megálljt parancsoljunk.
Megkérdezhetnék tőlem, hogyan jutnak eszembe e gondolatok a névviselési törvénytervezettel kapcsolatban. Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor a törvénytervezet a kezembe került, belenéztem a házassági statisztikákba, és nagyon kedvezőtlen kép tárult elém. A magyar házasságkötések száma az elmúlt évtizedekben fokozatosan csökkent, 1990-ben Magyarországon már csak 66 ezer házasságot kötöttek, ez 2000-re 48 150-re csökkent, holott ez az esztendő a házasságkötések szempontjából kiemelkedően jó év volt. A 2001. évben már csak 43 580 házasságot kötöttek hazánkban, ami korábban csak a háborús időszakokra volt jellemző. Az idei első féléves statisztika további romlást mutat.
Feltehetnék a kérdést, tisztelt képviselőtársaim, hogy miért okoz ez problémát számunkra, hiszen kialakult és terjed a párkapcsolatok modern formája, az együttélés. Az együttélés természetesen egy szabadabb párkapcsolati forma, mint a házasság; benne van az üzenet, hogy ezek a párok nem merik egy életre vállalni egymást, míg a házasságkötésben benne van a holtomiglan-holtodiglan reménye. Mondhatnánk, hogy romantikus gondolatok ezek egy fiatal képviselőtől, de a dolgoknak a népesedéspolitika szempontjából gyakorlati következményei is vannak. A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy a házasságokban magasabb arányú a gyermekvállalás: Magyarországon a gyermekek 70 százaléka házasságban születik, pedig a párkapcsolatokban az együttélések 30 százaléknál lényegesen nagyobb szerepet játszanak.
(14.40)
Konzervatív felfogás mellett ezért is tartja fontosnak a Magyar Demokrata Fórum a házasság intézményének megerősítését.
Még egy adatról kell szólnom, amely szintén érinti a törvénytervezetet, Magyarországon ugyanis nagyon magas volt a válások száma. 1990-ben a teljes válási arány 31 százalékos volt, és ez 2001-re tovább emelkedett: az említett 43 583 házasságra 24 391 válás jutott. Szomorú adatok ezek, tisztelt képviselőtársaim! Ha így haladunk tovább, sajnos sok dolga lesz a névviseléssel kapcsolatban az anyakönyvi hivataloknak!
A Magyar Demokrata Fórum 1990-ben folytatta és fejlesztette a korábbi kormány sok szempontból helyesen megfogalmazott népesedéspolitikáját, és függetlenül az örökölt gazdasági válsághelyzettől, növelte a támogatás szintjét. A Bokros-csomag ennek az egészséges folyamatnak a szétrombolását eredményezte, rendkívüli károkat okozva a magyar családok helyzetében és a születések alakulásában. A családtámogatások az 1990. évinek mintegy 30 százalékára estek vissza.
1998-ban a polgári kormány vállalta a Magyar Demokrata Fórum családpolitikáját, de sajnos reálértékben még így is csak az 1990-es támogatási szint 60 százalékáig tudott eljutni. A születésszám természetesen ilyen feltételek mellett tovább csökkent, ez 2002-ben is tovább folytatódott. A családok a kormányváltás után elbizonytalanodtak, nem kapnak kellő ígéretet a megkezdett erőteljes népességpolitika folytatására.
A Magyar Demokrata Fórum szükségesnek tartja, hogy a családtámogatási rendszer tovább működjék, sőt hogy ennek az eszközrendszere bővüljön, és hogy 2006 végére a családtámogatások reálértéke mintegy a kétszeresére emelkedjen, a népességfogyás megfékezése érdekében. Bízom benne, hogy a kormányban ez a gondolat kellő támogatásra talál.
Az elmúlt időszakban a családdal kapcsolatban szinte kizárólag a támogatási rendszerrel összefüggésben esett szó. Az Alkotmánybíróság 58/2001. számú határozata nyomán azonban szükségessé vált a családjogi törvény módosítása, amelyet az Országgyűlésnek 2002. december 15-éig kell elfogadnia. A módosítás indoka, hogy a törvény jelen állapotában ellentétes azzal az 1982. évi 10. törvényerejű rendelettel, amely szerint fel kell számolni minden, a nőkkel szembeni megkülönböztetést.
A Magyar Demokrata Fórum tudomásul veszi az Alkotmánybíróság határozatát, és az abban foglaltaknak megfelelően foglalkozik a családjogi törvény módosításával. Tulajdonképpen üdítő színfoltnak is nevezhetném ezt a törvénymódosítást egy olyan időszakban, amikor ettől lényegesebb, fontosabb és súlyosabb törvényekkel is foglalkoznia kellene a tisztelt Háznak: ilyen például a költségvetési törvény, az alkotmánymódosítás az Európai Unióval vagy a NATO-val kapcsolatban.
A hatályos családjogi törvény értelmében és a hagyományaink szerint eddig csak a feleséget illette meg a házasságkötés utáni névváltoztatás joga. A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja támogatja azt a módosítást, hogy ezentúl a férjet is megillethesse a házasságkötés utáni névválasztás joga, amennyiben szándékában áll, ő is felvehesse a felesége családi nevét. A törvényjavaslat lehetőséget teremt a házastársak számára a legmegfelelőbb családi név megválasztására, hiszen harmadik lehetőségként a családi nevük összekapcsolását is használhatják.
Tisztelt Ház! Szeretném felhívni tisztelt képviselőtársaim figyelmét a javaslat apróbb hiányosságaira.
A házasság megszűnése, illetve érvénytelenné nyilvánítása után a volt férj kérelmére a bíróság eltilthatja a feleséget a férj családi nevének viselésétől, ha a feleséget szándékos bűncselekmény miatt jogerős szabadságvesztésre ítélték. Innen két szálon is folytathatnám a módosításokra vonatkozó lehetőségek felvetését, a jogszabály kiterjesztését. Egyrészt feltehetném a kérdést: fordítva ez vajon miért nem igaz - a férj nem válhat érdemtelenné felesége családi nevének viselésére? Értelemszerűen a férjre is vonatkoznia kell a névviselés eltiltási szabályainak, hiszen ő is érdemtelenné válhat felesége családi nevének viselésére. Alkotmányossági aggályt vethet fel az a javaslat, amely ugyanezért a tettért csak a feleséget sújthatja szankcióval.
A jogszabályok kiterjesztésének másik lehetőségénél a névviselésre való érdemtelenség kérdéskörét kell megvizsgálni. Hatályos jogszabályaink szerint a volt feleségnek a házasságkötés következtében viselt nevétől való eltiltására csak igen szigorú feltételek mellett van mód. Nevezetesen: az eltiltásra csak az adhat alapot, ha a volt feleséget szándékos bűncselekmény miatt jogerős szabadságvesztésre ítélték. E feltételeknek maradéktalanul meg kell valósulniuk: tehát sem a bűncselekmény miatti jogerős szabadságvesztésre ítélés, sem a szándékos bűncselekmény miatti egyéb, tehát nem szabadságvesztéssel sújtott jogerős büntetés önmagában nem adhat lehetőséget a névviseléstől való eltiltásra. Ez alatt esetleg azt érteném, ha a hölgy például prostituált lesz - elnézést a hölgyektől.
A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja megfontolás tárgyává kívánja tenni továbbá azt a javaslatot is, hogy a bíróság a volt házastársat ne csak szándékos bűncselekmény miatt kiszabott jogerős szabadságvesztés büntetés esetében tilthassa el a névviseléstől, hanem az esetben is, ha a bontás után a név viselésére érdemtelenné vált.
A házassági névviseléssel kapcsolatos új rendelkezésre tekintettel a törvényjavaslat módosításokat kíván eszközölni a gyermek családi nevének megállapítására vonatkozóan is.
A törvényjavaslat 3. § (1) bekezdése értelmében: “a gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet”. Ez a megoldás technikai gondot vet fel, ugyanis ha a 25. § (1) bekezdés b) és c) pontja alapján veszi fel a házastársa nevét, és a házastárs családi neve kéttagú, ilyen például, hogy Nemes Nagy vagy Hankó Faragó (Derültség az MSZP és az SZDSZ padsoraiból.), ez esetben már önmagában háromtagú az új családi név.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja az előbbiekben kifejtett fenntartásai és módosító javaslatai mellett a házasságról, a családról és a gyámságról szóló törvény módosítását támogatni fogja.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit