DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslat a családjogi törvény kis terjedelmű, ugyanakkor fontos módosítását tartalmazza, amely több új megoldást vezet be a névhasználat terén.
A módosítás mindenekelőtt megteremti annak a lehetőségét, hogy a házasságot követően a férj is viselhesse a feleség családi nevét. Ezzel a rendelkezéssel egy alkotmányellenes helyzetet szüntetünk meg. Az Alkotmánybíróság vonatkozó határozata - egyébként az 58/2001. számú határozata - szerint ugyanis mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenes helyzet jött létre azáltal, hogy míg a nők számára a családjogi törvény biztosítja a házasságkötéssel összefüggő névváltoztatás lehetőségét, a férfiak számára e lehetőség a törvény alapján nem adott.
A nők névváltoztatására vonatkozó rendelkezéseket a módosítás nem érinti. A nők tehát továbbra is dönthetnek úgy, hogy a házasságkötést követően korábbi nevüket használják, vagy férjük családi nevéhez saját utónevüket kapcsolják, vagy a házasságra utaló toldással férjük teljes vagy családi nevét viselik és ehhez saját teljes nevüket hozzákapcsolják. A módosítás alapján a férfiak, amennyiben nem kívánják megtartani korábbi nevüket, a házastárs családi nevéhez kapcsolhatják saját utónevüket. Esetükben azonban értelemszerűen nem lesz lehetőség arra, hogy a házassági kapcsolatot a -né toldathoz hasonló módon fejezzék ki.
E módosítással egyebekben nemcsak az Alkotmánybíróság döntéséből, hanem a vonatkozó nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségünknek is maradéktalanul eleget teszünk. Ilyen a nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájának felszámolásáról szóló New York-i egyezmény és a polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya. Ezen egyezmények ugyanis nemcsak a nők, hanem a férfiak számára is lehetővé teszik a házasságkötésük alkalmával a névváltoztatáshoz való jogot.
A törvényjavaslatban szereplő további módosítás lehetőséget teremt arra, hogy a férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevét összekapcsolja. Ennek alapján tehát a házastársak megállapodásának megfelelően lehetőség nyílik arra, hogy a házasságkötést követően vagy a férj, vagy a feleség, vagy mindkét házastárs a közös házassági nevet viselje. A családi nevek összekapcsolásának sorrendjében szintén az érintetteknek kell megállapodnia. A mindkét házastárs által viselt közös házassági névben való megállapodás egyben előzetes döntést jelent az e házasságból született közös gyermek névviseléséről is. A közös házassági név azonban csak kéttagú lehet. E módosítással az Európai Unió tagállamainak többségében meglévő szabályt iktatjuk be a hazai jogrendszerbe. Az Unió tagállamainak többsége ugyanis biztosítja a kettős házassági név felvételének lehetőségét. Ezen túlmenően e módosítással az anyakönyvi szabályok egyidejű megváltoztatása mellett megoldódik az a nemzetközi kapcsolatokban gyakran felmerülő probléma, mely szerint a külföldön megkötött házassággal felvett kettős házassági nevet Magyarországon megfelelő jogszabályi rendelkezések hiányában nem lehetett anyakönyvezni.
A törvényjavaslat emellett bizonyos körben érinti a házasság megszűnése, érvénytelenítése utáni névváltoztatás kérdését is. Változatlanul csupán a házastársak családi nevét viselő férfiakra kiterjesztett rendelkezés, hogy a házasság megszűnése, illetve érvénytelenné nyilvánítása a házasság fennállása alatt viselt név használatát nem érinti, fő szabályként tehát a házastársak ezt a nevet viselik tovább. A házasságkötéssel ugyanis a választott név az érintett személy saját nevévé válik. A házasság megszűnése után az érintett személy dönthet arról, hogy a felvett nevet továbbra is viselni kívánja-e. A hatályos jogszabályi rendelkezések e döntésre, illetve névváltoztatásra fő szabályként csak egy ízben adnak lehetőséget.
Az Alkotmánybíróság az utónevek megváltoztatásának szabályaival összefüggésben alkotmánysértőnek találta azt a rendelkezést, mely szerint az anyakönyvvezető az utónevet bizonyos esetekben csak egy alkalommal módosíthatja. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint az állam ilyen mélységű beavatkozása a magánszférába kellő alkotmányos indokokkal nem támasztható alá. A házassági név egyszeri megváltoztatásának lehetőségére vonatkozó hatályos rendelkezés szintén túlzott mértékben korlátozza a névváltoztatás jogát. Ezért ezen alkotmánybírósági döntésre figyelemmel a törvényjavaslat a házasság megszűnése, illetve érvénytelenítése után is többszöri névváltoztatásra ad lehetőséget.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat az alkotmányos követelményekkel, valamint nemzetközi szerződésekből fakadó kötelezettségeinkkel összhangban álló rendelkezéseket fogalmaz meg, ezért kérem, hogy a tisztelt Országgyűlés támogassa a javaslat elfogadását.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)
(14.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit