DR. ŐRY CSABA

Full text search

DR. ŐRY CSABA
DR. ŐRY CSABA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Meglehet, tisztelt képviselőtársaim, hogy Medgyessy Péter azt hihette, hogy nagy szerencséje van egy ilyen mindentudó államtitkárral, mint Keller képviselőtársam, de ez esetben (Derültség a Fidesz padsoraiból.), ha hallja a mostani vitát, akkor feltehetőleg kétségek merülhetnek fel benne. Ugyanis, ha valamennyien jól emlékszünk, 1998-ban 19 500 forint volt a minimálbér, most pedig, 2002-ben, 50 ezer forint a minimálbér. Azt gondolom, ilyen ütemű emelésre korábban soha nem volt példa.
Az kétségtelen, hogy 2000-ben, tehát 2001-re nem volt konszenzus a minimálbér-tárgyalásokon a minimálbér 25 500 forintról 40 ezer forintra történő emelésében. Nem arról volt szó, hogy a kormány diktált; arról volt szó, hogy a kormánynak volt egy olyan javaslata, amely a munkavállalók 42 500 forintos javaslata és a munkáltatók 40 ezer forintot meglehetősen alulmúló javaslata között volt. Végül, ahogy ez lenni szokott, húzódtak a tárgyalások, egy olyan törvénymódosítást nyújtott be a kormány, hogy ebben az esetben is döntenie kell valakinek, ki döntsön, ha nem a kormány, illetve később a parlament erről a dologról. Ez most is így van, ezentúl is így van, Európa számos országában így van, ennek az égvilágon semmi köze a demokráciához vagy a diktátumokhoz.
Még egyszer szeretném jelenteni: két oldal álláspontját, a szakszervezetek és a kormány álláspontját tükrözték a 40 ezer forintos minimálbérben a megállapodások, a munkáltatók valóban ellenezték. A következő évben viszont az 50 ezer forintban már konszenzussal állapodtunk meg, tehát amit az előbb mondtam, az teljes mértékben megfelel a valóságnak.
Köszönöm szépen a szót. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit