DR. ŐRY CSABA

Full text search

DR. ŐRY CSABA
DR. ŐRY CSABA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az, ami 2001-ben történt, és ami itt a zárszámadási törvényben van, jól példázza azt, hogy az Orbán-kormány elkötelezett volt az európai uniós bérfelzárkóztatás és a munkahelyteremtés mellett. Ez kétségkívül azt is jelenti - ha van egy komoly és szigorú elkötelezettség -, hogy ez adott esetben konfliktusok vállalását igényli. Ez történt; 2001-ben a szakszervezetek mellé, az ő követelésük mellé állt az Orbán-kormány, és vállalva a konfliktust a munkáltatókkal, bevezette a negyvenezer forintos minimálbért. Megtehette törvényi fölhatalmazás birtokában, a tisztelt Ház fölhatalmazta erre a kormányt, megvolt rá a módja, egyébként hosszú egyeztetés után.
Nem igaz az persze, Keller képviselő úr, hogy semmiféle kompenzációja nem volt 2001-ben, mert egy másfél milliárdos keret akkor is volt, amit igénybe se vettek ráadásul a munkáltatók. (Dr. Veres János: Olyan feltételeket szabtatok!) Benn maradt a fele annak a keretnek, ugyanis mindaz, amivel riogattak korábban itt, a parlamentben is, hogy majd tömeges elbocsátás lesz, hogy majd mennyien lesznek kárvallottjai; ehhez képest, mondom, még igénybe se vették azt a kompenzációs keretet, amelyet a nehézségek enyhítésére biztosított nekik a Foglalkoztatási Alap.
S még valami, Keller képviselő úr. Kell-e foglalkozni azokkal, akik munkaképes korúak, de nem dolgoznak? Hát persze, hogy kell foglalkozni! Én olyan butaságot nem mondok, hogy nem kell foglalkozni, csak azt mondtam, hogy ha megkérdezték őket, akik most dolgozhatnának, de nem dolgoznak, 88 százalék azt mondta, hogy nem akar dolgozni - ezt állítja a KSH. (Font Sándor: Önkéntes munkanélküli - ezt úgy hívják.) És ez bonyolultabb elemzést igényel.
Egyébként szeretném figyelmeztetni önt arra vagy szeretném fölidézni azt önnek, hogy négy év alatt, az Orbán-kormány ideje alatt 230 ezer új munkahely jött létre, és 7,8 százalékról 4,7 százalékra csökkent a munkanélküliség. (Közbeszólás az MSZP soraiból: A regisztrált.) Azért azt kell mondjam, hogy ezek elég egyértelmű adatok. (Közbeszólások, zaj. - Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Tiszalökre is visszatérhetünk, de szerintem előbb-utóbb hagyni kellene időt arra, hogy akik rendes fölszólalásra jelentkeztek, azok is elmondhassák a magukét.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
(Az elnöki széket dr. Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit