DR. ŐRY CSABA

Full text search

DR. ŐRY CSABA
DR. ŐRY CSABA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Természetesen soha nem állítottam, és egyikünk sem állítja azt, hogy mi mindent képesek voltunk megoldani négy év alatt, és különösen nem azt, hogy 2001-ben mindent megoldottunk. Itt egy folyamatról van szó, egy folyamat tendenciáját vázoltam fel, azt, hogy hét egész valamennyi százalékról négy egész valamennyire csökkent a munkanélküliség. Azt mondtam, ez jó irány, ami azt mutatta, hogy fontos lépések történtek, amit jelenlegi kormánypártiként az előző kormány felé el lehet ismerni. Ezek nem voltak haszontalan dolgok.
Ezenkívül azt is gondolom és gondoljuk, hogy a munkanélküliség komoly dolog, amivel valóban nem lehet viccelni, mert akit éppen érint, annak ez elég nagy csapás és eléggé tönkreteszi. Ezért a megközelítést tekintve teljes mértékben egyetértek képviselőtársammal. De higgyék el, hogy a munkanélküliségi ráta és a foglalkoztatási ráta egyformán fontos, és ezt nem szabad úgy leegyszerűsíteni, mint ahogy az a mostani vitáinkban megjelent. Nem igaz, hogy mindenki, aki munka nélkül van, dolgozni akar, és akarata ellenére is boldogítani kell, és természetesen az sem igaz, hogy nincsenek köztük olyanok, akiken segíteni kell. Erre való a foglalkoztatási szolgálat, erre valók az erre szánt pénzek, erre való a Foglalkoztatási Alap. A mostani kormány tervei között is van egy csomó jó elképzelés, amit a magunk részéről támogatni tudunk, mint például az életen át való tanulástól a szakképzésig. Bár meg kell mondanom, kevésbé tartom szerencsésnek azt, ha mindenáron úgy akarjuk emelni a foglalkoztatási rátát, hogy növeljük a közmunkapénzeket, mert ezáltal egy nagyon rossz hatékonyságú foglalkoztatáspolitikai eszközt alkalmazunk, hiszen a tapasztalatok szerint három-négy százalék marad meg tartósan a munkaerőpiacon, tehát nagyon drágán nagyon keveset érünk el. Ezzel szemben jobb az, ha egy foglalkoztatást elősegítő környezetet hozunk létre - ahogy ezt tette az Orbán-kormány -, ugyanakkor támogatjuk a vállalkozásokat, hogy hozzanak létre új munkahelyeket, mert így tartós munkahelyek jönnek létre, és nem közpénzen fenntartott ideiglenesen működő drága munkahelyek. Ez egy más filozófia, amiről még fogunk vitatkozni, hiszen az Flt. módosítását most készítik elő a foglalkoztatási minisztériumban. Erről majd bővebben beszélhetünk még. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit