DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Meg kell mondjam, egy kicsit szerepzavarban vagyok. (Derültség a Fidesz soraiban.) Inkább mégse, jó? Régebben úgy tudtam, hogy a parlamentarizmus egyik sarokpontja az, hogy a végrehajtó hatalom számára megszavazzuk azokat a pénzeket, amelyeket el kíván költeni, majd a végrehajtó hatalom ezekről elszámol.
Bánki Erik képviselőtársam azt mondta, ha több pénzre van szükség, vagy ha több bevétel keletkezett év közben, akkor azt a végrehajtó hatalom ízlése szerint elkölti. Akkor most már nem azt kérdezem, hogy miért fogadunk el költségvetést, képviselőtársam, azt kérdezem, hogy mi a fenének vagyunk mi itt egyáltalán. Akkor legyen egy kormány, amely a költségvetési pénzekkel gazdálkodik belátása szerint, az aztán vagy jó, vagy nem. Úgy tudom, hogy alapvető különbség van aközött, hogy egy miniszter saját belátása szerint lépi túl a költségvetési keretet és költ el többet, mert úgy gondolja, hogy többet kell költeni egy adott területre, vagy egy kormány idejön a parlament elé, és azt mondja, hogy az elődöm által eltervezetthez képest erre a területre többet kívánok elkölteni, méltóztassanak ezt megszavazni, és a tisztelt Ház megszavazza. Utóbbi esetben a kormány jogszerűen jár el, tiszteletben tartja a parlament hatáskörét, előbbi esetben a szóban forgó miniszter jogszerűtlenül jár el, túllépi a saját hatáskörét. Ez lényeges különbség, tisztelt képviselőtársam.
Azt hiszem, hogy költségvetésről és költségvetési zárszámadásról azért vitatkozunk, hogy az adófizető polgárok tudhassák azt, mire és miért költik el a pénzüket. Ha egy miniszter belátása szerint költheti ezt el, akkor teljesen feleslegesek vagyunk itt mindannyian. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit