SZABÓ LAJOS

Full text search

SZABÓ LAJOS
SZABÓ LAJOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Örülök, hogy visszataláltunk a 2001-es zárszámadáshoz, az eredeti témánkhoz. Remélem, hogy ez a továbbiakban is így lesz.
Két témához szeretnék hozzászólni, amit többször lelőttek előttem, de mindig időszerűvé vált, mert újabb elemek jöttek be. Az egyik a minimálbér. Úgy gondolom, hogy a minimálbér-emelésnek nem az a funkciója, hogy nőjenek a munkáltatói terhek, és nem az a funkciója, hogy az államháztartás bevétele nőjön. A minimálbér növelésének véleményem szerint egy funkciója lehet, hogy több maradjon azoknak az embereknek a zsebében, akik minimálbéren foglalkoztatottak, hiszen sajnos ezért minimálbér a minimálbér.
Úgy érzem, hogy a Szocialista Párt ehhez való viszonyára, amit nagyon sokan úgy aposztrofáltak, hogy a Szocialista Párt nem támogatta a minimálbér-emelést, erre választ adott a júliusi parlamenti döntés, amelyet közösen hoztunk meg, és amely bemutatta, hogy a Szocialista Párt úgy nem támogatta a minimálbér emelését, ahogyan megvalósították. De egy minimálbér-emeléssel, amely nem a munkáltatói terheket növeli, nem feltétlenül az államháztartás bevételeit növeli, hanem valóban azt a célt szolgálja, hogy a munkavállalók zsebében maradjon több pénz, maradéktalanul egyetért. (Font Sándor: Akkor emelje fel!)
A másik téma a munkanélküliség kérdése. Örülök, hogy államtitkár úr az előbbi hozzászólásában elmondta, hogy önök sem úgy értik, hogy nem számít az a 12 százalék, aki a 100 százalékból dolgozni kíván. Én egy olyan térségből jöttem, ahol hál’ istennek a munkanélküliségi ráta elég alacsony. De ott is nagyon sok elkeseredett emberrel beszélgetek, aki elvesztette a munkáját, és még a mi körülményeink között sem tud munkát vállalni.
Én úgy érzem, hogy annak az embernek, aki elvesztette a munkáját, és dolgozni akar, hiába 4,5-5 százalékos a munkanélküliség, számára a munkanélküliség ott, abban a pillanatban százszázalékos. Ezért mondom én azt, hogy valószínű, a statisztikák igazak, hogy 100-ból 88 azt mondja, hogy nem akar elhelyezkedni, de annak a 12-nek a sorsát meg kell oldani, és ezért áll a szívemhez közelebb az a fajta foglalkoztatáspolitika, ami erre a 12-re összpontosít, és annak a sorsát sem hagyja figyelmen kívül. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit