TÓTH FERENC

Full text search

TÓTH FERENC
TÓTH FERENC, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! A Pedagógusok Szakszervezete által benyújtott kezdeményezés az oktatásügy szempontjából jogos igényeket fogalmaz meg, melynek céljával már a polgári kormány is egyetértett. Ezért támogattuk már korábban, kormányon is és most is. Kiss Elemérrel szemben mi úgy gondoljuk, hogy indokolt a kérdés megvitatása, mert a pedagógusok bérrendezése korántsem befejezett. Az Orbán-kormány felzárkóztató intézkedései után ez egy fontos második lépés, de hátra van legalább még egy.
A Pedagógusok Szakszervezetének kezdeményezése két fő elemből áll. Az egyik az 50 ezer forintos minimálbér bevezetésével támadt bérfeszültség orvoslására irányul. Az emelés mértékével egyetértünk, az alkalmazott összeggel nem. A minimálbér fontos gazdaságpolitikai eszköz, de ez esetben nem éri el a kívánt célt. A minimálbér serkentheti a gyengébben iskolázott, leszakadó társadalmi csoportok béreinek emelkedését, a bérek általános növekedését; ez ad értelmet annak, hogy a munkaképes ember ne érje be a közel azonos nagyságrendű segélyekkel, legyen értelme a munkavállalásnak, és fontos lépést jelentett a feketemunka visszaszorításában is.
A Pedagógusok Szakszervezetének kezdeményezésével abban volt vitánk, hogy nem tartottuk célszerűnek a bértáblában az A1-et a minimálbérhez kötni, a béremelést más eszközökkel kívántuk elérni, nevezetesen az életpályamodellek kialakításával. A felsőoktatásban ez korábban megvalósult, és a bérek jelentős emelkedésével járt. A közoktatási életpályamodell kidolgozására ösztönzően hatott a Pedagógusok Szakszervezetének javaslata, ám bevezetését az új kormány elvetette, annak ellenére, hogy a javaslatot a pedagógusok széles köre is támogatta.
A Medgyessy-kabinet megnyilvánulásai alapján olybá tűnhetne, mintha ők tennék meg az első lépést a pedagógusbérek felzárkóztatására, bár tudvalevő, hogy a Horn-kormány alatt bekövetkezett értékvesztés után az Orbán-kabinet alatt következett be a kedvező fordulat. Így az előző négy évben 32 százalékos reálkereset-növekedést értünk el.
Sajnos az új kormány intézkedése igen féloldalasra sikeredett. A kormány elfogadott egy új bértáblát, ennek alapján emelte az alapbéreket, de elvette a közoktatási terület bérszorzóit. Megemelte az alapbéreket, de a Fidesz életpályamodelljével ellentétben nem adott egy fillért sem a pótlékokra és a minőségi munkáért járó kereset kiegészítésére. A szocialista egyenlősdi hagyományai élednek újra, amikor az építkezésen a sörösüveg társaságában ücsörgő melós mély társadalomismerettől vezettetve azt mondhatta: mindegy, hogy rakom-e a téglát vagy sem, a bérem úgyis ugyanannyi.
A közalkalmazotti alapbérek emelésére a kormány első száznapos tanulóidejében került sor, amikor az elöl-hátul kitűzött “T” jelzi: a kormánykeréknél bármi megtörténhet. Bevezethették volna az életpályamodellt, de nem tették. Így a tanulóidőben az ellenzék már annak is örült, hogy a kormány, ha differenciálni nem is hajlandó, legalább az alapbéreket megemeli. Emellett pedig reménykedtünk, hogy a tanulás során következő vagy valamelyik száz napjában a mennyiségi és minőségi munka elismerésére is kiterjed majd a figyelem. Nem ez történt, így a Pedagógusok Szakszervezetének kezdeményezése nem vesztette el időszerűségét.
A jövő évre előretekintve pedig különösen megerősödik ez a vélemény. Mert mit tudunk a jövőről? Az MTI által közölt ellentmondó megnyilatkozások szerint László Csaba pénzügyminiszter 2003-ra adómérsékléssel 3 százalékos bérnövekedést ígért, ebből számítása szerint kitelik némi reálbér-emelkedés is. Vessük ezt egybe Magyar Bálint oktatási miniszter ígéretével, aki - mint szintén az MTI-től tudjuk - Egerben augusztus végén arról beszélt, hogy 2003. szeptember 1-jétől a szakmai vezetői pótlékok és a minőségi keresetkiegészítések is növekednének, mert az a célja, hogy a kormányzati ciklus végére a minőségi keresetkiegészítések a pedagógusi összjövedelem 15-20 százalékát érjék el. A két miniszter ígéretéből vagy a pedagógus-alapilletmények, vagy a pótlékok, vagy a minőségi keresetkiegészítések jövő évi szerény mértékű emelkedése olvasható ki - a három együtt aligha. Meg kell tehát állapítanunk, hogy sem a pénzügyminiszter úr, sem az oktatási miniszter úr ígéreteiből nem olvasható ki semmi biztató a jövőre nézve a pedagógustársadalom számára, ezért nem tekintjük okafogyottnak a Pedagógusok Szakszervezetének kezdeményezését az egyes bérelemek differenciált növelésére.
Összegezve: a Fidesz egyetért a Pedagógusok Szakszervezetének differenciálási igényével, amelyet a kormány eddigi lépései figyelmen kívül hagytak, és amelyre a jövőben sem biztosít fedezetet. Mindezekre tekintettel be kívánjuk terjeszteni a pedagógusok szakmai pótlékaira, előmeneteli rendszerére, illetve a mentori feladatok ellátására vonatkozó javaslatunkat.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit