HORVÁTH CSABA

Full text search

HORVÁTH CSABA
HORVÁTH CSABA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló ’97-es törvényt módosító ’99. évi törvény határozott arról, hogy az új országos településrendezési és építési követelményeknek megfelelően el kell készíteni a helyi településrendezési terveket. Ezeket 2003. december 31-ig kellene elkészíteni az önkormányzatoknak.
A probléma ott kezdődik, hogy az egyébként is forrás- és szakemberhiánnyal küzdő önkormányzatok nagy része nem tudja, nem tudta elkészíteni határidőre a szükséges új szempontrendszereket, régiókat is figyelembe vevő településrendezési terveket. Például szűk pátriámban, Budapesten a II. kerületben sem készült még el ez a bizonyos településrendezési terv. Tehát nemcsak azokon a helyeken okoz ez problémát, amelyek fejletlenek vagy kevés forráshiánnyal rendelkeznek, hanem a még viszonylag magas GDP-jű területeken is előfordul. Lehet, hogy itt más szabályozási problémák vannak, amiket figyelembe kellene venni. Így a határidő lejártát követően bármilyen EU- vagy egyéb pályázaton való részvételből kizárja magát az önkormányzat, hiszen a feltételek között szerepel ezek szükséges megléte.
(Az elnöki széket Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Tudjuk, hogy nagyon fontos a felkészülés az EU-csatlakozás küszöbén, ezért fontos, hogy mielőbb elkészüljenek ezek a rendezési tervek, de az is fontos, hogy a forráshiányos önkormányzatokat ne érje pályázati hátrány az EU-pályázatok, a nagy lakásépítési programok, a vállalkozási támogatások, a település-, terület-, régiófejlesztés és egyéb pályázatok terén. Ezért kérem a tisztelt Házat, támogassa a módosító törvényjavaslatot, mely joghátrány nélkül lehetővé tenné az önkormányzatoknak településrendezési terveik elkészítését.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit