JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, az önkormányzati bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önkormányzati bizottság szeptember 11-ei ülésén tárgyalta meg a napirenden szereplő T/768. számú törvényjavaslatot.
Mint a bizottsági vitában elhangzott, ez egy igen kis terjedelmű, de korántsem kis jelentőségű törvényjavaslat az önkormányzatok életében, és az épített környezet védelmével kapcsolatban lévő cégek számára ez egy jelentős törvénymódosítás. A bizottsági ülésen érdemi vita nem alakult ki a kormánypárti és ellenzéki képviselők között. Nagy volt az egyetértés, és a bizottság egyhangúlag támogatta a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát.
Két dolgot szeretnék azért kiemelni a bizottsági vitában elhangzottakból. Az egyik kérdéskör az, hogy 1997 óta ismert a törvényben szereplő határidő, és ilyen hosszú idő óta mégis az a helyzet van, hogy az önkormányzatok mintegy egyharmada nem végezte el, illetve a megadott határidőig nem tudja elvégezni a feladatát. Ennek döntő okát a bizottsági ülésen megszólaló képviselők abban látták, hogy finanszírozási okok játszottak döntő szerepet. Nem a szándék hiányzott, hanem a pénz hiányzott az önkormányzatoknál, hogy ezeket a terveket elkészíttessék.
(15.50)
Elhangzott, hogy a legkisebb településen is milliós nagyságrendet képvisel a tervek elkészítése, a város nagyságától, területétől függően akár százmilliós nagyságrendet is elérhet az az összeg, amelyért elkészítik ezeket a terveket.
A másik kérdéskör, amit meg szeretnék említeni, talán az, amit néhány önkormányzatnál nem is pontosan tudnak. A bizottsági vita során kiderült, hogy nem kell a települési önkormányzatoknak teljes egészében elkészíteni a területfelhasználási, a településszerkezeti, a szabályozási terveket és a szabályzatot. A területfelhasználási és településszerkezeti tervet meg kell csinálni az egész településre vonatkozóan, a szabályozási tervet, a szabályozást viszont a településnek csak azon részeire, amelyeknél ez indokolt. Így az új beépítendő területekre, a rehabilitálandó területekre, azokra a területekre, amelyeket át kívánnak építeni, jelentős változásokat kívánnak a településen belül megvalósítani, azokra kell elkészíteni ezeket a szabályozási terveket. Ez bizonyos mértékig költségmegtakarítást jelenthet az önkormányzatok részére, és erre a bizottsági ülésen is felhívták a figyelmet. Úgy gondolom, ha itt a parlament előtt is elmondtam, talán néhány önkormányzatnak új információt jelenthetett.
Még egyszer, ezzel fejezem be: az önkormányzati bizottság egyhangúlag általános vitára javasolta, és kéri a tisztelt Házat, hogy fogadja el a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit