DR. BÁRÁNDY PÉTER

Full text search

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kérdésből kihallható álláspontjával egyetértek: az antidiszkriminációs törvényt, a jogi környezetet létre kell hozni, erősíteni kell. Alapvetően az alkotmány 70/A. §-a az, amelyik a diszkriminációt általánosságban, az egész jogrendszerre és minden emberi magatartásra kiterjedően alkotmányellenessé teszi.
Itt tulajdonképpen be lehetne fejezni, azonban egy alkotmányos rendelkezést természetesen le kell bontani a jogágakra, az alsóbb szintű jogi szabályozásra is. Ez folyamatosan történik, ez nyomon is követhető; a munka törvénykönyve, a hivatásos és szerződéses katonákra vonatkozó szabályozás mind antidiszkriminációs szabályokat tartalmaz. Ezek közül kiemelkedő, legalábbis az én álláspontom szerint, a munkaügyi felügyelet kiterjesztett hatásköre: amennyiben a felügyelet valahol diszkriminációgyanús esetet tár fel, a munkáltatónak kell bizonyítania azt, hogy ez tévedés. Azt gondolom, ez szemléletben bizonyos fokig áttörést jelent a magyar jogi gyakorlatban.
Ami a közeljövőt illeti, két úton haladhatna az antidiszkriminációs jogi szabályozás: az egyik út ennek a folyamatnak a folytatása, és minden jogszabály áttekintése, amire van is bizottságunk, valamint az antidiszkriminációs szabályok egyértelműbbé tétele az egyes jogszabályokban.
A másik út: egy átfogó, egységes antidiszkriminációs törvény létrehozatala, amely természetesen az egész jogterületet le kell hogy fedje. Ennek az antidiszkriminációs jogszabálynak a létrehozatala a minisztériumban folyik, egyelőre még a koncepció kidolgozása. Ennek a koncepciónak a megvitatására a kormány előtt ebben az évben, év végén sor kell hogy kerüljön. Ehhez képest a jövő év első felében ez az antidiszkriminációs törvény a parlament elé kerülhet döntésre.
Ami a harmadik kérdést illeti, hogy van-e valamilyen segítség, van-e valamilyen információáramlás ezen a területen: azt mondhatom, hogy van, és ez már megindult az előző kormányzati ciklusban, hiszen létrejött egy olyan, a diszkriminációnak talán a legsértőbb területét lefedő szervezet, a cigányság számára egy olyan jogsegély-irodai hálózat, amelyik diszkriminációs esetekben ingyenesen segítséget nyújt.
Egyébként, és ezzel fejezném be a válaszomat, ez a szervezet lenne vagy lesz az egyik bázisa és az egyik alapja az úgymond nép ügyvédje címen ismert, ingyenesen jogsegélyt adó hálózat kialakításának is.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit