KOCSI LÁSZLÓ

Full text search

KOCSI LÁSZLÓ
KOCSI LÁSZLÓ, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön ugyan interpellációjában Varga Kálmán miniszteri biztos kinevezését támadja, azonban én biztosra veszem, hogy önt valójában a gödöllői Grassalkovich-kastély sorsa iránti aggodalom vezeti.
A kastély valóban kimagasló kulturális értéket képvisel hazánkban. 1867 óta van állami tulajdonban, és a kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében ebből a körből ki sem adható.
A több mint 12 ezer négyzetméter alapterületű, nyolc szárnyból és számos kiegészítő épületből, valamint egy 28,6 hektáros természetvédelmi területből álló műemlékegyüttes Magyarország kiemelkedő építészeti értéke.
Fontosnak tartottam mindezt elmondani, hiszen a képviselő úr első kérdésében a kastély sorsa, a kht.-nál lefolytatott vizsgálat iránt érdeklődött. A kulturális tárca a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztériummal közösen indította meg az átvilágítást még július elején. A célunk az volt, hogy tájékozódjunk, mennyire felel meg a kht. az alapítói céloknak, milyen gazdálkodási és működési anomáliákkal küzd, és mennyire érvényesülnek az állam érdekei. Az összefoglaló jelentés várhatóan szeptember végére készül el, és annak megállapításait természetesen a képviselő úr is megismerheti majd.
A második kérdését illetően egyetérthetek önnel abban, hogy a 300 millió forintos visszafizetési kötelezettség valóban egyfajta Damoklesz kardjaként függ a kastély felett. Ne feledjük azonban, hogy mindez az úgynevezett második beruházási szakasz megtörése miatt keletkezett még 1999-ben, a kht. és az akkor éppen Pepó Pál irányítása alatt álló környezetvédelmi tárca között. A 2000-ben peres útra került problémát sem a korábbi taggyűlés, sem a még az előző kormány utolsó napjainak egyikén, 2002. május 23-án három évre megválasztott ügyvezetés sem tudta megoldani. A perből fakadó ellentétek azonban ma sem a kulturális tárcánál, hanem a kastély és a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium között állnak fenn. Így a képviselő úr által felvetett kérdésben is a környezetvédelmi tárca az illetékes.
Ami pedig a Varga Kálmán miniszteri biztos végzettségére vonatkozó, személyeskedéstől sem mentes kérdését illeti: szakértelme bizonyításához talán elég arra utalnom, hogy Varga Kálmán úr éppen a gödöllői kastély történetéből írta és védte meg sikeresen doktori disszertációját. A munka könyv alakban is megjelent, és bizonyára az ön kezében is megfordult már.
Végül szeretném a képviselő úr figyelmét felhívni arra, hogy a kastély érdekében érdemes lenne október 20-ánál, az önkormányzati választások időpontjánál kissé messzebb is tekintenünk. A gödöllői kastély már 250 éve áll, és állni fog október 20-a után is, képviselő úr.
Kérem, fogadja el a válaszom. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit