DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A balatonfenyvesi kisvasút több mint ötven éve épült a Nagyberek teherforgalmának lebonyolítására. Ezen szerepe az idők során minimálissá vált, annál jobban megnőtt viszont turisztikai jelentősége. Mára bátran állíthatjuk, hogy a Balaton egyik legérdekesebb turisztikai látványosságává vált, amely Európa-szerte híres.
Balatonfenyves község tíz éve folyamatos harcot folytat a kisvasút megmaradásáért. Évek óta nincs pénz az igencsak elhasználódott kisvasútpálya felújítására, pedig helyi részről több kezdeményezés is született a problémák megoldására. Ezek egyike volt a Balaton-Boronka Kisvasút Kht. létrehozása, melynek tagja a MÁV Rt. is, és melynek célja átfogó tanulmányterv kidolgozása, a felújítások financiális hátterének megkeresése, a turisztikai hasznosítás kidolgozása.
Mindezek ellenére jelenleg ott tartunk, hogy veszélybe került ezen ipartörténelmi és kultúrtörténeti emlék, ezenkívül megoldhatatlan utazási probléma elé kerültek több nagybereki község naponta utazó dolgozói. A MÁV ugyanis üzemszünetet rendelt el a balatonfenyvesi kisvasút két szakaszára, és a helyiek szerint ez csak az első lépcső a kisvasút megszüntetéséhez. Ezt bizonyítja az is, hogy az illetékesek a megoldások keresése helyett mentesítő buszjáratokról és azok lehetséges finanszírozásáról beszélnek. Ráadásul a MÁV nem is tájékoztatta az önkormányzatokat a várható eseményekről, sőt a Kisvasút Kht. ügyvezetője sem kapott semmiféle tájékoztatást az elrendelendő üzemzavarról.
Tisztelt Miniszter Úr! Mi lesz a sorsa a balatonfenyvesi kisvasútnak? Járt-e ön a környéken? Tájékozódott-e a jelenlegi helyzetről? Tervezi-e a kormány Magyarország egyik legérdekesebb balatoni látványosságának a megmentését?
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit