DR. LÁSZLÓ CSABA

Full text search

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Először is vitatkoznék azzal, hogy nem abban a formában osztogattunk, ahogy azt korábban ígértük. Szerintem nem osztogatás történt, hanem a száznapos program betartása.
Van néhány olyan megjegyzés az ön interpellációjában, amelyet valószínűleg információhiány miatt már nem tudott korrigálni. Miután ma reggel benyújtásra kerültek az adó-, illetve a járuléktörvények módosítására vonatkozó javaslatok, ebből világosan látszik, hogy a munkavállalói, illetve a nyugdíj-biztosítási terhek nem nőnek. Tehát azt gondolom, hogy ebben az értelemben semmiképpen nincsen többletteherről szó. Ezt, ha önök megnézik a törvényjavaslatot, abból világosan lehet majd látni.
Ön felvetette, hogy szabadárassá válnak a felelősségbiztosítás ármegállapítási szabályai. Valóban, ez így van. Az európai uniós csatlakozás folyamatában szerintem még az előző kormány vállalta el ezt, nem kért átmeneti mentességet ezen a területen. Egyébként hozzátenném, hogy a biztosítók érdek-képviseleti szerveitől származó információk szerint infláció alatti áremelésekre lehet ezen a területen számítani.
Ön azt is mondta, hogy kétszer vesszük el azt, amit egyszer odaadunk. Itt talán érdemes lenne majd a tényekkel… - és lehet, hogy a költségvetést meg kell ehhez várni, de, mondjuk, 300 milliárd forintnak a kétszerese körülbelül 600 milliárd forint. Én nagyon örülnék neki, ha bárki ennek a töredékét meg tudná mutatni, hogy igazolja az ön állítását, mondjuk, a költségvetésben vagy akár az adótörvényekben.
Az biztos, hogy sem a választási programban, sem a kormányprogramban nem ígérte senki azt, hogy minden illetékmérték most már örök időkre ugyanannyi lesz, mint korábban. Valóban vannak egyes illetékek, amelyek ’91-től, egyesek pedig ’99 óta változatlanok, ezért most az emelésére teszünk javaslatot. (Közbeszólás az ellenzéki pártok soraiból.) Az átlagos növekedése ennek 11,5 százalék, tehát nem hinném, hogy ezt különösebben drasztikusnak lehetne minősíteni. Az a nagyságrend, amiről itt szó van, körülbelül 3 milliárd forint. Ez messze nem fedezi azokat a többletigényeket, amelyek az igazságszolgáltatás területén akár a bíróságoknál, akár az ügyészségeknél felmerülnek. Ez valószínűleg még a tábla jövő évi bevezetésének a költségeit sem fogja fedezni. Tehát az igazság nem azért fog többe kerülni, hogy ezeket fedezzük.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit