DR. VITÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. VITÁNYI ISTVÁN
DR. VITÁNYI ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt időszakban Medgyessy Péter kormánya osztogatott. Igaz, hogy nem úgy és nem annyit, ahogy azt a választási kampány során ígérte az MSZP, de azért mégiscsak szétosztottak 320 milliárd forintot. Már akkor sejtettük, hogy minden csoda száz napig tart. Ma már pedig biztosan tudjuk, hogy ennek hamarosan meglesz a böjtje is. Most már szinte biztosan borítékolható, hogy a gázárak emelkedni fognak, a nyugdíj-biztosítási és munkavállalói terhek növekedni fognak, és szabadáras lesz a gépjármű-felelősségbiztosítás. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.)
Arra azonban nem számítottunk, hogy amit ma a Medgyessy-kormány az emberek egyik zsebébe betesz, azt holnap a másikból kétszeresen veszi ki. Azt sem gondoltuk, hogy jövőre még az igazság is többe fog kerülni. A sajtóban kiszivárgott hírek szerint jövőre átlagosan harmadával fognak emelkedni a bírósági illetékek. Az elsőfokú államigazgatási eljárás általános illetéke 30 százalékkal, 1500 forintról 2000 forintra, a normál peres eljárás minimumilletéke pedig 40 százalékkal, 5000 forintról 7000 forintra fog emelkedni. A fellebbezés ára a vitatott összeg minden 10 000 forintja után 400 forint lesz a jelenlegi 200 forint helyett. Ez százszázalékos illetéknövekedést jelent. Egy házassági bontóper ezután 7000 forint helyett 10 000 forintba fog kerülni.
Tisztelt Miniszter Úr! Mi indokolja a bírósági illetékek ilyen drasztikus emelését? Hol található az MSZP választási programjában vagy a kormányprogramban arra történő utalás, hogy jelentős illetékemelést terveznek? Miért kell azzal szembesülniük a polgároknak, hogy annak a pénznek, amit ma megkapnak, holnap nyoma vész az új kormány áremelő, adó- és illetékemelő politikája következtében? Csak nem a befolyt illetékekből kívánják előteremteni az igazságszolgáltatásban dolgozók 50 százalékos béremelésének fedezetét?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit