JÁRVÁS ISTVÁN

Full text search

JÁRVÁS ISTVÁN
JÁRVÁS ISTVÁN (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Talán meglepő, hogy a földtörvény módosítását követően a pénzügyminiszterhez intéztem interpellációmat, de nem tehettem mást, hiszen az 1994. évi LV. számú, a földtörvényről szóló módosítást a pénzügyminiszter terjesztette a parlament elé, míg a Nemzeti Földalapról szóló 2001. évi CXVI. törvény módosítását és a földbirtok-politikai irányelvekről szóló határozati javaslatot a földművelésügyi miniszter. Ez számomra azt jelenti, hogy a földművelésügyi miniszter vagy nem értett egyet a földtörvény-módosítással, vagy a miniszterelnök nem tartotta alkalmasnak erre a feladatra. Ennél rosszabb dolgokra már nem merek gondolni.
A törvénymódosítás 10. § (3) bekezdése azt javasolja, hogy mely esetekben ne érvényesüljön az önök által elfogadottnak tartott elővásárlási sorrend; nevezetesen: “a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén” sem. Ez azt jelenti, hogy közel másfél millió hektár osztatlan közös földtulajdon - amely, mint tudjuk, még szocialista örökség - esetében a tulajdonostársak elővásárlási joguk alapján szabadon vásárolhatnak. Viszont a gyakorlat az, miniszter úr, hogy ebből a földtulajdonból bárki, az ország bármely területén élő állampolgár vásárolhat. A módszer a következő: aki vásárolni kíván ebből a földterületből, megajándékoztatja magát néhány aranykoronával, ettől kezdve ő is a közös tulajdon részese és a továbbiakban szabadon vásárolhat. Ez a gyakorlat az osztatlan közös földtulajdonból való földvásárlás esetén háttérbe szorítja a jogi személyiségű vagy jogi személyiség nélküli földbérlők esetén azok helyben lakó természetes személy tagjait, illetve a helyben lakó részvényeseket, a helyben lakó szomszédot, a helyben lakót, valamint a magyar államot is azokban az esetekben, amelyekben a Nemzeti Földalapról szóló törvény erről rendelkezik.
Kérdezem a miniszter urat, miért különböztette meg a termőföldtörvény-módosítás kapcsán hátrányosan a mezőgazdaságból élőket, és miért juttatta előnyhöz, illetve a lehetőséghez másfél millió hektár esetében a spekulatív földvásárlást. Köszönöm. Várom válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit