LASZTOVICZA JENŐ

Full text search

LASZTOVICZA JENŐ
LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt négy évben a polgári kormány idejében felismerte azt, hogy a turizmusba befektetett tőke az egyik legjobban hasznosuló befektetés.
Magyarországnak vannak kiemelkedő adottságai, amelyek az egész országnak komoly hasznot hoznak, ha megfelelően vannak kihasználva. Több évtizeden keresztül ezeket a lehetőségeket, adottságokat csak kevéssé használta ki az ország. Még a rendszerváltás után is a turizmust mostoha ágazatként kezelték a kormányok, csak az volt az érdekes, hogy minél több bevétel legyen; csak fejték a tehenet, de nem igazán etették. Közben vonzerőnk megkopott, szolgáltatásaink színvonala romlott, szállodáink, panzióink, gyógyfürdőink, vendéglátóhelyeink leromlottak, programjaink nem voltak elég színesek, térben és időben sem voltak tervezettek. Pedig az idegenforgalom fontos eszköze a vidék felzárkóztatásának, a vidék megtartóképességének erősítésében. Nagy élőmunkaigénye miatt jelentős a munkahelyteremtés terén, sőt a műemlékvédelemben is jelentős a szerepe, nem beszélve arról, hogy akik hozzánk látogatnak, az itt megtermelt árut, ajándékot vásárolják, az itt előállított élelmiszert fogyasztják, így más ágazatok fejlődésére is jelentős hatással van. Tehát a turizmus fejlesztése össznemzeti érdek, fontos stratégiai feladat. Ezt ismerte fel az Orbán Viktor miniszterelnök úr által vezetett kormány.
Míg 1998-ban a turizmus 8 milliárd forinttal gazdálkodott, addig 2002-ben több mint 28 milliárd forinttal. 2001-ben, a Széchenyi-terv indulásával sokan azt mondták, hogy a magyar vállalkozók nincsenek felkészülve ekkora állami befektetés felhasználására. Ez nem bizonyult igaznak, hiszen több mint tízezer pályázat érkezett be kisvállalkozóktól és közepes vállalkozóktól. Most vannak aggasztó nyilatkozatok a kormány részéről. Míg Kiss Elemér miniszter úr a bizottsági meghallgatáson azt mondta, hogy a turizmust támogatni kell, és 28 milliárd forintot reálértéken kell tartani, ezt erősítette meg Pál államtitkár úr is, viszont Csillag István miniszter úr véleménye az, hogy a turizmust nem kell támogatni, mivel nettó befizető. Csillag miniszter urat igazolja, hogy a Széchenyi-tervben több pályázatot leállítottak, megszüntettek, most, amikor az egész világon gond van a turisztikai ágazattal, pedig most kellene jobban fejleszteni.
Kérdezem a miniszter urat: 2003-ban reálértéken lesz-e tartva a 2002-es turisztikai célelőirányzat? A kiemelt területek, mint a gyógyfürdők, lovas turizmus és a hozzájuk kapcsolódó szállásférőhelyek bővítése folytatódik-e? Melyek lesznek a kiemelt területek a kabinet számára? Folytatódik-e a decentralizáció? És milyen fejlesztési elképzelései vannak a tárcának, és milyen lépéseket tesznek meg a megvalósulás érdekében?
Várom szíves válaszát. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit