PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A területérték-növekedési adó bevezetése legutóbb a törvényhozás szintjén 1997-ben az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény megalkotása során merült fel. Az akkori kormány ennek az elhagyását javasolta.
A helyi adókról szóló ’90. évi C. törvény a helyi adók különböző típusait ismeri, ezek között azonban a telekérték-növekedési adó és az ingatlanérték-csökkenési adó nem szerepel. Ezen adónemek bevezetését önkormányzati szempontból a kormány ma sem tartja időszerűnek és indokoltnak.
A magánberuházás miatt a környéken lakók életében bekövetkezett változásokkal kapcsolatos kérdések orvoslására a polgári törvénykönyv általános károkozás címen lehetőséget teremt. Lehetőség van károkozás vagy kárveszély okozása címén keresetet benyújtani a bíróságok felé. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény kártalanítási fejezete pedig rendelkezik a települési rendezési terv vagy a helyi építési szabályzat okozta értékcsökkenés kártalanításáról. Természetesen ezek a kártalanítási eljárások elég hosszadalmasak. Azért tűnnek hosszadalmasnak, mert a bírósági utat csak akkor lehet igénybe venni, ha az államigazgatási jogorvoslati eljárás már lezárult, befejeződött.
Tisztelt Képviselő Úr! Az elmondottak alapján az ön által felvetett kérdésre az a válaszom - és csak meg tudom erősíteni -, hogy az ingatlanérték-növekedési adó bevezetését önkormányzati szempontból nem tartjuk indokoltnak; a kártalanítási problémák rendezésére pedig a jelenleg hatályos jogszabályok lehetőséget biztosítanak.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit