DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A közbeszerzés mindenható, a közbeszerzés elkerülhetővé teszi a visszaéléseket - hallhattuk nap mint nap az elmúlt hónapokban SZDSZ-es, MSZP-s politikusoktól.
Pénteken azonban érdekes történet látott napvilágot. Történt, hogy egy derék magyar állampolgár - nevezzük Leveles Gábornak - egy kellemes áprilisi napon, egészen pontosan április 3-án elsétált egy közjegyzőhöz, és letétbe helyezett nála egy iratot. Az irat azt tartalmazta, hogy néhány hónap múlva melyik cégek nyerik el - természetesen közbeszerzési eljárás keretében - a főváros különböző területein folyó út-, híd-, felüljáró-felújítási munkákat. Az irat a következőt tartalmazza: a Fehérvári úti csomópontnál a Colas-Egút-Alterra konzorcium, a Bartók Béla útnál a Ring-Swietelski-Betonút konzorcium, a Hungária körút hídépítésénél a Hídépítő, az M5 bevezető szakaszánál a Strabag, a 6-os út bevezető szakaszánál pedig a Colas-Egút konzorcium fog nyerni. Ráadásul az irat azt is tartalmazza, hogy ezeket a munkákat az előbb említett cégek kárpótlásul kapják meg; kárpótlásul azért, mert másik két beruházást nem ők nyertek meg.
Nos, a főváros le is folytatta a közbeszerzési eljárást, s lássunk csodát: Leveles Gábor mind az öt nyertes pályázót helyesen tippelte meg. (Zaj.) Április 29-e és július közepe között mind az öt területen azok nyertek, akiket április 3-án e derék magyar állampolgár előre megjósolt.
Hogyan lehet ez? Hogyan lehet tudni április 3-án, hogy mi történik egy közbeszerzési pályázaton egy, két vagy három hónap múlva? Hogyan lehet az, hogy egy ilyen 10 milliárd forintos beruházásnál ilyen visszaélések fordulhatnak elő? De felmerülnek más kérdések is. (Zaj.) Milyen felelősség terheli Demszky Gábort, aki egy személyben dönt a közbeszerzésekről? Ez a gyakorlat vajon mennyivel károsította meg a fővárosi polgárokat? Demszky Gábor kampánykiadványára a pénzt saját munkatársa szerint vállalkozók dobták össze. Csak nem a nyertes vállalatok? Hogyan lehet az, hogy azok a cégek kerültek be ismét a kiválasztott körbe, amelyek a Horn-Kuncze-kormány útépítései során szintén kivételezett helyzetben voltak?
De folytassuk a kérdések sorát! Mikor fog Gusztos Péter, az SZDSZ ifjú titánja Demszky Gábor lakása előtt tüntetni “Hol a lé?” feliratú táblákkal? (Derültség az ellenzék soraiban.) Mikor fog Kuncze Gábor Demszky Gábor irodája elé “Lop-stop” táblát állítani? (Derültség az ellenzék soraiban. - Kuncze Gábor: Elfogyott a Vegyépszernél!) És hol van, hol van Keller László, a közpénzekért mindig aggódó politikai államtitkár? (Zaj. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Havi 20 millióért!) Vagy ezek szabad pénzek? Szabad madarak szabad rablásai? És vajon a pénteki híradók, az RTL Klub, a TV2 és az M1 híradója miért nem számoltak be a botrányról? (Zaj. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Mert megszállták!) És végül, de nem utolsósorban az utolsó kérdés: mi a garancia arra, hogy Csillag István, az SZDSZ által delegált gazdasági és közlekedési miniszter nem ugyanezt a gyakorlatot folytatja-e a magyarországi autópályák építése során?
Köszönöm a figyelmüket. (Nagy taps és közbekiáltások az ellenzék soraiban: Bravó!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit