KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy látom, itt hallani akarnak tőlem valamit ellenzéki képviselőtársaim (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Á, dehogy!), de nem tudok vitatkozni, nem olyanok a szabályaink, hogy az előttem szólóra reagálhatnék. Ezért aztán nem mondhatom el, hogy a közbeszerzés nélküli autópálya-építéssel önök több tízmilliárd forintot loptak ki az adófizetők zsebéből (Felzúdulás az ellenzék, taps a kormánypártok soraiban.); de miután ezt nem mondhatom el, ezért aztán azt sem mondhatom, hogy Áder János helyében én hallgattam volna folyamatosan ebben a kérdésben addig, amíg nem néztem szembe az előző négy év összes korrupciós ügyével. (Zaj, közbeszólások az ellenzék, taps a kormánypártok soraiban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Nem erről szándékozom beszélni, hanem arról, hogy a kormányzat benyújtotta az adótörvények módosításával kapcsolatos elképzeléseket. Ma találhattuk itt az asztalunkon, képviselőtársaink még nem nagyon olvashatták, de nyilatkozni már képesek voltak róla, ahogy az elmúlt két nap eseményeit figyeltem. Ezért aztán én hadd reagáljak némileg ezekre a nyilatkozatokra.
Ugye, arról van szó, hogy a kormányzatnak egyrészt persze végre kell hajtania a programját, de nem öt perc alatt, mint ahogy számon kérik rajta, hanem négy év alatt; másrészt a különböző lépéseket az adott lehetőségek adta kereteken belül lehet megtennie. Figyelembe kell vennie ennek során természetesen az eddigi elköteleződéseket, és az elkötelezettségekből fakadó lehetőségek mérlegelésével kell a döntéseit meghoznia.
(10.00)
Nem tagadható, hogy a száznapos program, amely egy ígéretcsomag beváltását jelentette, jelentős terhet ró például a jövő évi büdzsére, ez ugye korlátozza a lehetőségeket, miközben azt sem vitathatja senki, hogy ne lett volna szükség a pedagógusok, orvosok 50 százalékos béremelésére, a nyugdíjasok részére a 19 ezer forint juttatására, vagy akár az ösztöndíjak esetében a 30 százalékos emelésre, amelyek mind-mind fontos célokat szolgáltak.
Nos, ezen lehetőségek figyelembevételével nézzük meg, hogy akkor most miről szólnak a kormány döntései. A személyi jövedelemadó-terhelés 22 százalékról 20 százalék alá csökken a jövő évben, ezért aztán azoknak, akik azt mondják, hogy nem történik adócsökkentés, valamivel alá kellene támasztaniuk, hiszen a számok ennek az ellenkezőjét mutatják, mert van adócsökkentés a következő évben. Ez az alacsony jövedelműek esetében történik meg elsősorban, ennek következményeként a jövő évben ők lesznek a kedvezményezettek. De ki vitathatná, hogy elsősorban az ő esetükben kell most a jövedelmi pozíciókat növelni?
Az adósávhatárok emelése - amire egyébként két éve nem került sor - viszont már minden jövedelemkategóriában enyhíti a bérnövekedés okozta adónövekedésből fakadó nyomást. A kormányzat, hogy jelezze szándékait, hogy komolyan gondolja programja végrehajtását, a parlament elé terjeszti a 2004-es adótáblát is, amely mind a sávhatárok emelésével, mind az adókulcsok csökkentésével érdemi elmozdulást, érdemi adócsökkentést jelent már.
A másik fontos szempont a megtakarítások ösztönzése, mert ezek évek óta csökkennek, tisztelt képviselőtársaim, a magyar gazdaságnak pedig az egészséges működéshez ezekre a megtakarításokra szüksége van. Ezt a célt, mármint a megtakarítások ösztönzését szolgálja a befektetések hozamának adókönnyítése, illetve a magán-nyugdíjpénztári befizetés 6 százalékról 8 százalékra emelése, ahogy azt egyébként a kormányzat a programjában ígérte.
De ebbe a körbe tartozik a befektetések, beruházások ösztönzése, erről Csillag István miniszter úr beszélt, illetve a nyereség 20 százalékának jövőbeni beruházás céljára az adózás alól történő kivonása is. Mint ahogy a kormányzat a jövőbe is be kíván fektetni, be akar ruházni, ezt a célt szolgálják mindazok a tervezett intézkedések, amelyek az adórendszeren keresztül könnyítik meg a különböző informatikai eszközök beszerzésének lehetőségét, illetve ezt a célt szolgálja a szintén az adórendszeren keresztül történő, az átképzést elősegítő intézkedéscsomag.
Ezért aztán, tisztelt képviselőtársaim, azt hiszem, hogy világos, hogy a kormány végrehajtja a programját a lehetőségek figyelembevétele mellett, és kormánypárti frakcióvezetőként arra is ösztönzöm, hogy az összes lehetőség és a jövőbeni lehetőségek figyelembevétele mellett következetesen haladjon végig az adócsökkentés, a terhek csökkentése útján.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit