DR. PAPCSÁK FERENC

Full text search

DR. PAPCSÁK FERENC
DR. PAPCSÁK FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt kormánypárti és ellenzéki Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy ilyen késői órán a választókerületem egy problémájával foglalkozzunk.
Azt szokták mondani, hogy a hír igaz: a szegény embert, a szegény embereket az ág is húzza. Így van ez Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választókerületemben is, annak két kistelepülésén, a Vaján és Nyírparasznyán élő polgárokkal. Bizonyos szempontból örülnöm is kellene, hogy az utóbbi időben a választókerületem a sajtónak is köszönhetően felértékelődött; gondolok itt a fenti kistelepülésen, Nyírparasznyán megtartott országos tanévnyitóra, ahol az oktatási miniszter ígéretet tett egy új iskola építésére, bár az utóbbi időben azt hallottam, hogy csupán felújításról lesz szó. Higgyék el, kedves képviselőtársaim, a térség mindenképpen megérdemli a figyelmet, mivel nagyon tehetséges, szorgalmas és becsületes emberek lakják, akik most a segítségünket várják.
Egy kis bevezető gondolatot fűznék a problémához: a szövetkezeti üzletrészekkel szeretnék foglalkozni. Mint ismeretes, a polgári kormány az elmúlt évben kiemelten kezelte a mezőgazdasági szövetkezeti külső üzletrész-tulajdonosok helyzetét, és azt számos intézkedésével rendezte. A kormány az intézkedéseivel a szövetkezetesítés és a szövetkezeti átalakulás során anyagi károsodást szenvedett vidéki emberek helyzetét kívánta rendezni és megoldani.
A polgári kormányzat a külső üzletrészek névértéken történő megvásárlása céljából a Magyar Fejlesztési Bankon belül létrehozta a Szövetkezeti Üzletrész-hasznosító Kft.-t, és lényegileg három ütemben intézkedett a szövetkezeti üzletrészek felvásárlásáról, illetve megvételéről. Az első lépcsőben a külső üzletrész-tulajdonosoktól, a második lépcsőben a nyugdíjasoktól, a harmadik lépcsőben pedig a csőd-, felszámolási és végelszámolási eljárás alatt álló szövetkezetek üzletrész-tulajdonosaitól vásárolta meg az üzletrészeket. Rendelkezett azonban a polgári kormány arról is, hogy abban az esetben, ahol már megszűntek a szövetkezetek, illetve jogutód nélkül felszámolásra kerültek, azok a tagok bizonyos szempontból egy speciális kárpótlásban részesüljenek, azonban a törvényalkotási folyamatból az erre vonatkozó részeket a Medgyessy-kormány már visszavonta.
A választókerületemben számos településen igen sok embert érintett vagy érint az üzletrészek állam által történő felvásárlása. Az első, valamint a második ütemben érdekeltek vonatkozásában mindenhol sor került a kifizetésekre, azonban van néhány olyan település, ahol még mindig folyamatban van az üzletrészek megvásárlása.
Különösen sajátos helyzet alakult ki Vaján, az említett településen, és Nyírparasznyán, ahol összesen 1212 embert mintegy 485 millió forint összegben érint az üzletrészek megvásárlásának vagy felvásárlásának a kérdése. Azt gondolom, nem kell ecsetelnem, hogy ilyen hátrányos helyzetű, elmaradott régióban és településeken mit jelent 1212 embernek 485 millió forint. Sajátos jogi helyzet alakult ki azonban: mint azt tudjuk, szeptember 30-án jogvesztő határidővel lejár a csőd-, felszámolás és végelszámolás alatt álló szövetkezeti üzletrészekre vonatkozó bejelentési lehetőség.
(23.30)
Azonban a vajai, volt II. Rákóczi Ferenc MGTSZ-nél az a sajátos helyzet alakult ki, hogy 1992-ben, amikor a szövetkezeti átalakulásnak meg kellett volna történnie, az akkori szövetkezeti vezetés benyújtotta az átalakulásra vonatkozó cégeljárás megindítására vonatkozó okiratokat. Két lépcsőben történt volna meg az átalakulás. Az első lépcsővel kapcsolatosan egy érintett tag polgári pert kezdeményezett. A polgári per folyamatának időtartamára felfüggesztették az eljárást, utóbb pedig felszámolásba borult a vállalkozás.
Négy problémát vet föl ez a kérdés. Sajnos, a jogvesztő határidő miatt a tagoknak nincs lehetőségük már előterjeszteni. Én kérem a kormány jelen lévő képviselőit, hogy méltányosságból ezt a határidőt kérjük kitolni, mert a cégeljárás még mindig folyamatban van, és van arra remény, hogy a szövetkezeti átalakulást a cégbíróság bejegyezze.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit