HOMA JÁNOS

Full text search

HOMA JÁNOS
HOMA JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egri vár a magyar nemzet tudatában egyet jelent a hazafisággal, a hősies helytállással, hiszen Dobó István és maroknyi serege 1552-ben megállította a keresztény Európa felé terjeszkedő oszmán-török csapatokat.
Jubileumi év tehát az idei, hiszen éppen 450 évvel ezelőtt történt az a sokat emlegetett ostrom, amelyre szeptember 11-én érkezett meg a százezres török sereg. Néhány szóban érdemes felidézni az eseményeket. A török ágyútűz szeptember 17-én kezdődött, és tíz hosszú napon át, szeptember 28-áig tartott megszakítás nélkül. Aztán ekkor, az ostrom 18. napján indult meg a gyalogsági támadás. A falra felkúszott janicsároknak sikerült feljutniuk az ókapunál a bástyára, de a végzetesnek tűnő helyzetet sikerült megmenteni. A véres közelharcok poklában véglegesen megérlelődött az alig kétezer egri vitézben annak a szilárd tudata, hogy csakis a maguk erejében, bátorságában és helytállásában bízhatnak.
A magyar sereg élén a már említett Dobó István mellett Mekcsey István állott. De a főhadnagyok között ott volt az a Bornemissza Gergely, aki találékonyságával, az általa készített úgynevezett tűzszerszámokkal védte az erődítményt. E rettenetes ostrom alatt gyalogsági roham gyalogsági rohamot követett, a hosszúra nyúlt gyilkos küzdelem minden egyes egri katona elszántságát próbára tette; de ha kellett, életükkel sem törődtek. A közelharcban sok volt a halott, még több a sebesült. Viszont az egri vár védői szigorúan tartották magukat esküjükhöz, mely szerint a várat semmiképpen nem adják át halálukig az ellenség kezébe. Végül október 18-án vonult el az országrabló török had az egri vár alól.
Tisztelt Ház! Egész Európa tapsolt és ujjongott a győzelem hallatára. Rómában a pápa tedeumot, hálaadást mondott. A királyt mindenfelől üdvözlő levelek magasztalták. A töröktől elfoglalt és Bécsbe küldött zászlóknak csodájára jártak a bécsiek. Eközben Dobó István és Mekcsey István, a vár két kinevezett kapitánya lemondott tisztségéről. Ennek oka: amikor az ostrom előtt Dobóék segítséget kértek a szikszai gyűléstől, akkor cinikusan elutasították őket, mondván: “ha elegen nem voltatok, minek maradtatok a tisztségben”. Még azt is hozzátették: “ha megettétek a koncát, igyátok meg a levét is”. Persze a királyi küldöttek a sikeres ostrom után megpróbálták rábírni a győztes kapitányokat a maradásra, de Dobó és Mekcsey hajthatatlannak bizonyult a kamara kicsinyessége miatt. “Kötelességünk teljesítettük.” - mondta Dobó a küldöttnek. “Bár mindenki teljesítette volna! Adja át őfelségének tiszteletünk és hódolatunk kifejezését!”
Nagyon kis valószínűsége volt annak, hogy az egyenlőtlen küzdelem magyar diadallal ér véget. A bátor helytállás, ahogy e nemzet történetében nem először és nem utoljára, győzelmet hozott. Az egri vár védelmének hősi története bejárta akkor egész Európát, és nemcsak a férfiak helytállásáról, hanem a nők vitézkedéséről is, akik férfi módra viaskodtak a vár fokán.
(23.10)
Tisztelt Jelenlévők! Az 1552-es hősi tettnek és Gárdonyi Géza regényének, az Egri csillagoknak köszönhető, hogy az egri vár és az itt működő múzeum Magyarország leglátogatottabb műemlékei közé tartozik. Évek óta így van ez, esztendőről esztendőre félmillióan keresik fel ezt a kegyhelyet, ezért is tartottam fontosnak az előző ciklusban - mint a város országgyűlési képviselője -, hogy a vár sürgős rendbetételét kezdeményezzem.
Az Orbán-kormány gazdasági minisztere mint a turizmusért is felelős kormánytag, 120 milliós támogatással sietett a segítségünkre, emellett a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal, valamint a megyei és a városi önkormányzat is segítséget nyújtott, és az így összehozott 180 millió forintból a legszükségesebb részek, többek között a Szép-bástya, a középkori székesegyház és a nyugati, valamint az északi várfalak felújítása is elkezdődhetett. Ahhoz, hogy méltóképpen emlékezzünk meg a 450. évfordulóról, szükség volt erre az áldozatvállalásra, már csak azért is, mert Dobóék szellemét akkor tudjuk leginkább ápolni, ha gondunk van azokra a várfalakra, amelyek megvédték őket.
Ugyanakkor fel szeretném hívni a jelenlegi kormány figyelmét arra, hogy további támogatásra is szükség lenne, hiszen a már említett 180 milliós rekonstrukció mellett további 250 millió forintra lenne szükség, hogy a legszükségesebb felújításokat is elvégezhessék és fogadhassák a látogatókat.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit