KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt kormánypárti Vezetők! Tisztelt ellenzéki Képviselők! Sajnos, a másik oldalról nincsenek jelen a parlamentben képviselők, sajnálom, hogy nem hallják a felszólalásomat. (Csizmár Gábor: Ketten jelen vagyunk!) A címe: “Ártatlan gyermekek tudatos éheztetése”.
Sajnos, a legkisebb túlzás sincs a címbeli megállapításban, ugyanis 1600 óvodás és iskolás gyermek tudatos éheztetésére, fejlődésben való elmarasztalására utal. Az áldozatok ártatlan gyermekek. A helyszín az Ormánság. A tettesek felelős állami és közéleti szereplők.
Az Ormánság a kilenc leghátrányosabb helyzetben lévő kistérség egyike, talán azon belül is a leghátrányosabb. A térségben a munkanélküliség 40 százalék körüli. Nem véletlen, hogy az emlékezetes miniszterelnöki vitában Medgyessy Péter jelölt úr a támogatandó kistérségek között elsőként az Ormánságot említette.
(23.20)
Ugyanazon a miniszterelnöki vitán a jelölt úr azt is többször elmondta, nem lehet gyermek és gyermek között különbséget tenni. Akkor még nem tudtuk, hogy mindez kampányfogás, és hogy az ott élő gyerekektől egy mostani intézkedéssel a napi betevő falatot is megvonják.
Nem fogják eltűrni az ormánsági emberek, hogy gyermekeik megszerzett jogait elvegyék. Az, hogy a szocialista politikusok a gyermekek kezéből a már megszerzett napi két deciliter tejet is kivegyék, megengedhetetlen; azt a két deciliter tejet, amely a legtöbb esetben a gyermek napi főétkezésének számít, és minden esetben a fejlődő szervezet fehérjeigényének egyedüli forrása. Érdekes párhuzam: ahogy a szocializmus arisztokráciáját jelentő családok vagyonosodtak, úgy szegényedett el a magyar vidék, kiváltképp az egykor gazdag Ormánság. Most jutottunk el - sajnos nem képletesen - az utolsó falat elvételéig. Ezt ugyanazok teszik, akik az Országimázs Központ költségvetését állítólag gyermekélelmezésre fordítják.
Az Ormánságban az iskolatej létfontosságú szerepet tölt be a gyermekélelmezésben. A fokozatosan bővülő iskolatej-akció szerződötteinek körébe heroikus munkával és áldozatvállalással került be a 2001-2002-es tanévben az ormánsági kistérség. A forráshiányos önkormányzatok felvállalták és továbbra is felvállalják a saját erő biztosítását, ezt a szerzett jogot szüntette meg a mostani kormányzat, amikor az ormánsági kistérséget minden indoklás és minden jogi alap nélkül kizárta az iskolatejprogramból. Az egyik felelős politikai államtitkár az ormánsági kistérség írásos megkeresését immár két és fél hónapja válaszra sem méltatta. A térség összes polgármestere - pártállástól függetlenül - támogatja és kéri a jogosultság visszaadását.
A gyermekek “miért nem kapunk tejet?” kérdésére senki nem tud választ adni. Nem is lehet, hiszen azokkal történt ez a diszkriminatív jogtalanság, akik számára létfontosságú ez a juttatás. Ugyanakkor Budapesten, jóllehet, nem az iskolatejprogram keretében, de ugyancsak az adófizetők pénzéből, továbbra is kapják a gyermekek a tejet. Hogyan is hallottuk a kampányban? Gyermek és gyermek között nem lehet különbséget tenni.
Amikor ezt a felszólalásomat elmondom, ezerhatszáz ormánsági gyermek lesi reménykedve: talán holnap ismét megáll a tejszállító kocsi az iskola előtt. Egyben biztos vagyok: sohasem nyugszunk bele a gyermekek ellen elkövetett jogtalanságba, számunkra ugyanis - kormányon és ellenzékben egyaránt - a gyermekek a magyar jövő zálogát jelentik. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit