DR. JÁNOSI GYÖRGY

Full text search

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY gyermek-, ifjúsági és sportminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Álhírekkel és rémhírekkel meglehetősen nehéz hadakozni. A politikában mindig kalamajkát okoz az, ha valaki előbb lő, és csak azután céloz. Hogy mindezt elkerüljük, szeretnék nagyon gyorsan, röviden válaszolni a kérdéseire.
Természetesen nem kívánjuk visszavonni a Bozsik-program átalakítására irányuló törekvést, mert célunk az, hogy a kormányzati ciklus végére megyénként négy-öt műfüves, villanyvilágításos sportcentrumot hozzunk létre, amelyek a lakosság tömegsportját és szabadidősportját is szolgálják.
Természetesen megépítjük a debreceni sportcsarnokot. Legfeljebb szigorúan ellenőrizni fogjuk, hogy kell-e az a költségforrás mindehhez, amit a garanciavállalás tartalmaz. Ugyanez igaz a magyar sport háza esetében is: megmarad a garanciavállalás, de szigorúan ellenőrizni fogjuk itt is a pénzfelhasználást.
Az Európa-bajnokság megrendezéséhez a garanciavállalás ugyancsak adott. Ezt sem kérdőjelezi meg senki. Benyújtottuk a pályázatot, a decemberi döntésig a Magyar Labdarúgó Szövetség és a minisztérium egy közös csapatot állít fel a hátralévő feladatok ütemezésére, végrehajtására és a költségigények szigorú ellenőrzésére és felhasználására.
Tartjuk magunkat ahhoz, amit az olimpia ügyében mondtunk: végigvisszük a hatástanulmányok elkészítésének teljes folyamatát. Világosan a társadalom elé tárjuk a költségigényeket, a létesítmények későbbi hasznosíthatóságát, a gazdasági-társadalmi és a médiakörnyezet feltételrendszerét. Ezek birtokában fogja majd a kormány meghozni a döntését.
Ezzel akár le is zárhatnám az interpellációra adott választ. Az ügynek azonban vannak olyan tanulságai, amelyekről érdemes itt, a parlament előtt is szót ejteni. Először is, a május közepén született garanciavállalási döntések úgy jöttek létre, hogy azokat nem előzte meg nagyon sok esetben szakmai egyeztetés, vagy a minisztérium belső, szakmai főosztályai kifejezték aggályukat a megoldással szemben. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a rapid előkészítés következtében nem a minisztérium apparátusára épített a politikai vezetés, hanem külső jogi szakértőket bízott meg a döntés előkészítésével, és erre 10 millió körüli összeget fizettek ki. Azt gondolom, baj volt a bizalommal a minisztérium apparátusát illetően.
Másodszor: a döntésekből adódó összesített kötelezettségvállalás önmagában meghaladta a minisztérium 2002. évi költségvetési előirányzatait, miközben azokat egyéb döntésekkel április 30-áig már a korábbi vezetés 94 százalékos szinten teljesítette, kimerítette, leterhelte.
Harmadszor: a döntések többségének a lényege a következő volt. A kedvezményezett garantált hitellel beruház, a visszafizetést a következő években a minisztérium rendezi, ebből következően a minisztérium költségvetési pozíciója a következő években rendkívül beszűkül, önálló programok indítására lehetőség nincs.
Negyedszer: ebbe a körbe tartoztak a Felsőmocsolád típusú döntések. Ezeknek annyi előzménye volt csupán, hogy a döntés előtti héten fax érkezett, amelyben támogatást kértek. Nyilván előtte oda is jelzés érkezett, hogy ideje van most a faxolásnak.
Végül hadd tegyem mindehhez hozzá: a döntések tételes felülvizsgálata megkerülhetetlen. Ott, ahol törvénytelenség, jogszerűtlenség született, kezdeményezni fogjuk ezek felülvizsgálatát és a felelősök felelősségre vonását.
Mivel remélem, a képviselő úr ezzel egyetért, azt is remélem, hogy elfogadja a válaszomat. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit