DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az első száz napra tett ígéreteit a Medgyessy-kormány betűről betűre be fogja tartani, még akkor is, ha a leköszönő kormány tudatosan olyan költségvetési helyzetet igyekezett teremteni, hogy túlköltekezésével ezt megakadályozza.
Le kell szögeznem, hogy a szőlőtermelők és a borelőállítók jövedéki törvény alá rendelésének módjával a törvény megszületésekor sem értettünk egyet, azt a korábbi kormánypártok erőltették át a parlamenten.
A rendkívül bonyolult és értelmetlen nyilvántartási rendszer tarthatatlanságát a gyakorlat bizonyította. A szőlőtermelők adminisztratív megnyomorítása és zaklatása nem eredményezte a borhamisítás, valamint a kereskedelemben lévő számla nélküli bor arányának csökkenését. A piac nem tisztult, a termelői árak emelkedéséről sem beszélhetünk, amely természetes fokmérője a hamis borok visszaszorulásának.
A jövedéki törvény tárgya a bor, ezért a szőlőtermelőket ki fogjuk venni a jövedéki törvény hatálya alól. Adminisztrációs kötelezettségeiket módosítjuk, regisztrációjukat egyébként is a hegyközségi szervezetek látják el, ezt követően is feléjük kell teljesíteni ezt a kötelezettséget.
Megítélésem szerint meg kell szüntetni a szőlő szállítására vonatkozó bizonylatolási kötelezettséget, valamint az adómentes bor szállítására vonatkozó bejelentési kötelezettséget is. Meg kell szüntetni továbbá a nem jövedéki termékeket előállító szőlőtermelők pénzügyőrségi felügyeletét.
A vámhatóság a borelőállítók ellenőrzése kapcsán a szőlőszármazási okmányok eredetét, hitelességét és a kötelezettség teljesítését ellenőrizheti, de a hegyközségektől kell erre adatokat kérni. Sort kerítünk az egyszerűsített boradóraktárak adminisztrációs kötelezettségének enyhítésére is, az éves elszámolási, bevallási és adófizetési kötelezettséget szándékunkban áll előírni az ennél lényegesen sűrűbb elszámolás helyett.
A boradóraktáraknál sem indokolt a havi készletnyilvántartás, -zárás fenntartása, az ezzel járó adminisztrációs feladatok ugyanis nem állnak arányban az eredménnyel, ezért negyedéves elszámolási rendszert javaslunk bevezetni.
A szőlőterülettel nem rendelkező állampolgárok számára is lehetővé kívánjuk tenni, hogy vásárolt szőlőből is készíthessenek szőlőbort az adómentes mennyiség 25 százalékáig, természetesen saját használatra. Továbbá meg vagyunk győződve arról, hogy a borturizmus elősegítése érdekében is további könnyítő intézkedéseket kell meghozni.
Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
(10.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit