GYURICZÁNÉ NÉMETH ERZSÉBET

Full text search

GYURICZÁNÉ NÉMETH ERZSÉBET
GYURICZÁNÉ NÉMETH ERZSÉBET (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Azt mondja az Összefogás a Nemzetért polgári kör vezetője, vagyis Magyarország előző miniszterelnöke, hogy: "Újra kell számolni annak érdekében, hogy kiderüljön, mi is az igazság." Igaza van Orbán Viktornak, újra kell számolni; no, nem az Országos Választási Bizottság, az előző belügyminiszter és az Országgyűlés által is törvényesnek talált választási voksokat, hanem azokat a súlyos százmilliókat, milliárdokat, amelyeket az Orbán-kormány a két választási forduló, illetve a választások elvesztése után költött el.
Hogy fordulhatott elő az, hogy az államháztartás hiánya az első öt hónapban 412 milliárd forint, ami az éves előirányzat 81,6 százaléka? Hogy fordulhatott elő az, hogy a hiány májusban több mint 9 milliárd forinttal nőtt, vagyis a növekedés üteme gyorsult? Hogy fordulhatott elő az, hogy az Egészségbiztosítási Alap hiánya 50 milliárd forint, a Nyugdíj-biztosítási Alap hiánya 89 milliárd forint lett? Hogy fordulhatott elő az, hogy a leköszönő jobboldali, konzervatív kormány 96 milliárd forintot kötött le a kezességvállalások keretéből, az új kormánynak a hátralévő több mint fél évre összesen 4,2 milliárd forintnyi keretet hagyva?
Így kapott többek között a Millenáris Kht. 1,5 milliárd forintot működési támogatásra. Csak tudnám, hogy miért kell akkor az ott lévő kiállítást bezárni. (Gyürk András: Ti zártátok be!) Így kaphatott a Debreceni Rendezvénycsarnok 600 millió forintot pótlólagos hitelre. Kérdés: rosszul számították ki az előző bekerülési összeget?
Tisztelt Ház! Megbukott a választásokon az a konzervatív kormány, amely nem vezetett jegyzőkönyvet a kormányülésekről. Abban bíztak, hogy titokban marad minden, amit csináltak. Mi, akiket az emberek a bizalmukkal tüntettek ki, hogy felelősen intézzük az ország sorsát, viszont tisztán akarunk látni. Arra kérem a kormányt, hogy mérje fel és hozza nyilvánosságra, mit talált a kormányváltás után. Milyen a tájkép csata után? Erről különféle adatok olvashatók a sajtóban. A társadalmi béke érdekében tisztázni kell a helyzetet, s mi csak a tényeknek hihetünk.
Kedves Képviselőtársaim! A volt miniszterelnök kedvenc vasárnapi műsorában azt is mondta: "Talán nem arról van szó, hogy az ellenfelek jobbak voltak, mint mi, hanem mi nem voltunk elég jók." Nincs igaza a polgári körök vezetőjének. Nemcsak azért, mert jobbak voltunk - amint ezt a választási eredmények is bizonyítják -, hanem mert ők is elég jók voltak. Miben? Abban, hogy olyan dolgokra költötték az adófizetők pénzét, amelyekre egy demokráciában nem szokás.
Például nem szokás a Budapesten lakó volt sportminiszternek havi 485 ezer forintért Budapesten bérelni egy 250 négyzetméteres lakást. Nem szokás közpénzen kormánydicsőítő levelet írni minden nyugdíjasnak ahelyett, hogy jobb feltételeket teremtettek volna számukra a mindennapi élethez; vagy ami szintén nem illendő, kormányzati vezetőknek a kezemben tartott szerződés szerint évi 21 millió forintért szauna-, uszoda- és mélymeleg fogyasztógépre szóló bérletet vásárolni. (Derültség, taps a kormánypártok padsoraiban.) Most sajnálom csak igazán, hogy az előző kormányból kimaradtam, hiszen ez utóbbi, azt hiszem, rám is rám férne. (Derültség.) Ráadásul a két forduló között ezt a szerződést még kibővítették 60 perc masszázslehetőséggel (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) és pezsgőfürdő használatával. Természetesen mindezt az adófizetők pénzéből; több mint 23 millió forintot szándékoztak erre költeni.
Tisztelt Ház! A volt miniszterelnök egyik Vigadó-beli beszédében rakétához hasonlította az országot. Én már csak attól tartok, hogy létezik egy olyan szerződés, amelyben az Országimázs Központ befizette a volt kormány néhány tagját az űrbe turistának.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit