DR. HILLER ISTVÁN

Full text search

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN, a nemzeti kulturális örökség minisztere, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat célja, hogy a Magyar Köztársaság is kihirdesse, és így belső joga részévé tegye a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezményt módosító jegyzőkönyvet.
Az Európa Tanács ezen egyezményének célja, hogy az Európai Unió határainál szélesebb értelemben tekintett Európában is közelítse egymáshoz az egyes tagállamok médiaszabályozását. Magyarország 1990 óta részese az egyezménynek, a mindenkori magyar kormány képviselője azóta vesz részt az egyezmény végrehajtását ellenőrző állandó bizottságban.
A jegyzőkönyv célja, hogy az európai uniós szabályozást is figyelembe véve az egyezmény rendelkezéseit összhangba hozza az audiovizuális szektor egészében az elmúlt évtizedben bekövetkezett változásokkal. Az egyezmény 1989-es létrehozása óta ugyanis jelentős jogi, műszaki és gazdasági fejlődés tapasztalható a televíziós műsorszolgáltatás terén, valamint meghatározó az új kommunikációs technológiák és szolgáltatások robbanásszerű terjedése is.
A jegyzőkönyv minden részes állam vonatkozásában 2002. március 1-jével lépett hatályba, így hazánk számára is hatályos nemzetközi kötelezettségeket tartalmaz. Kihirdetésének jelentősége a médiatörvény tavaly elfogadott jogharmonizációs célú módosításával kapcsolatban merül fel, hiszen a módosítás bizonyos rendelkezések hatálybalépését e jegyzőkönyv kihirdetésétől teszi függővé.
Bár a jegyzőkönyvben megfogalmazott úgynevezett lépcsőzetes joghatósági szabályok Magyarországot is kötelezik, a médiatörvény hatályára vonatkozó jelenlegi szabályozás ennek nem felel meg. Így felmerülhet olyan helyzet, hogy a joghézagot kihasználva hazánkban olyan műsorszolgáltató telepedjen le, amivel szemben a magyar hatóságok nem lennének képesek nemzetközi kötelezettségeiknek megfelelően eljárni.
E helyzet feloldása érdekében fontos a jegyzőkönyv mihamarabbi kihirdetése. Emellett szól az a fontos érv is, miszerint a jogharmonizációs célú módosítással bevezetett, a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró események kizárólagos közvetítési jogára vonatkozó rendelkezések a részes államok vonatkozásában ugyancsak a jegyzőkönyv kihirdetésével lépnek hatályba. A törvényjavaslat elfogadásával tehát Magyarország nemzetközi kötelezettségének tesz eleget, továbbá lehetővé teszi az európai jogharmonizáció keretében kialakított szabályozás maradéktalan alkalmazását. Mindezek alapján kérem a tisztelt Házat, támogassa a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit