VASS LAJOS

Full text search

VASS LAJOS
VASS LAJOS, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelettel köszönöm a kérdést. Nem nagyon jól, de ismerem ezt a csodálatos barokk főteret, amely a Március 15. nevet viseli. Különösen jólesik képviselő úr aggódása - ezt őszintén mondom -, hiszen ha jól tudom, önkormányzati képviselőként is teszi ezt.
Jelenlegi információim alapján és a polgármester úrral történt konzultáció szerint az alábbiakat tudom elmondani, még egyszer megerősítve, hogy ez egy nagyon szép, impozáns tér, a minisztérium és a KÖH, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakemberei szerint is elismerten Magyarország egyik büszkesége. De az is igaz - és a szakvélemények ezt szintén alátámasztják -, hogy a képviselő-testület - s úgy tudom, képviselő úr a polgármester úrnak címezte ezt a kezdeményezést - többször megvitatta ezt a kérdést, és a leggyengébb támogatottság is elérte a 75 százalékot. Ez az elképzelés tulajdonképpen egy hármas blokkot takar. Elsősorban a forgalmat szeretné kivinni a főtérről - gondolom, ez találkozik a lakosság egyetértésével -, a jelenleg is folyó régészeti feltárások befejezése után az elkészült terv, tervezet, ha szükséges, módosításra kerül, és tudomásom szerint a főtérhez kapcsolódó különböző utcák, majd a Duna-part rendezését is takarja ez a terv.
Ez egy 1,3 milliárd forintos elképzelés és projekt. Az igaz, hogy a terv pályázati beadásra került, és a rendelkezésre álló kevés idő - hiszen a meghirdetéstől a november 7-i beadásig tényleg nagyon kevés idő állt a képviselő-testület, illetve a tervezők rendelkezésére a pályázat benyújtására - alatt információim szerint minden szükséges szakhatósági engedélyt megszereztek. Ezek persze felhívták a figyelmet arra, amit az előbb is említettem, hogy a régészeti feltárások befejezésével a szükséges korrekciókat meg kell tenni a tervben.
Információim arra is kiterjednek, amit a képviselő úr a lakosság nem kellő tájékoztatásaként említett. Úgy tudom 12 800 vagy 12 400 lakásba és családhoz juttatták el ezt a kérdőívet, szórólapot és 15 százalék került visszaküldésre, ami természetesen nem sok. Polgármester úr elmondása szerint a 15 százalék fele egyértelműen, egyhangúlag támogatta ezt az elképzelést, a másik fele pedig megosztott volt a tekintetben, hogy melyik elképzelést és milyen módon támogatná. Tehát megtörtént a közvélemény-kutatás, de ez már egy képviselő-testületi döntés után volt. Hangsúlyozom még egyszer, a legrosszabb szavazási arány is elérte a 75 százalékos szintet.
Nagyon fontosnak tartjuk - és a polgármester úr ezt ígérte is -, hogy a régészeti feltárások után a szükséges korrekciókról a civil szervezeteket, a lakosságot, természetesen a képviselő-testületet egyértelműen időben tájékoztassák. A minisztérium is és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a főtér átalakítását. Ezt jelzi az is, hogy 24-én, azaz jövő hétfőn Varga Kálmán, a KÖH elnöke Vácra megy, és kerekasztal-megbeszélést tart, amire, ha jól tudom már ön is kapott, vagy ha nem, akkor kapni fog meghívást - ez mai információ, amely Varga Kálmántól származik -, amelyen részt vesz a város és a megye vezetése is.
Még egyszer hangsúlyozom, teljes egészében egyetértek a lényegi kérdésekkel és a problémafelvetéssel. Szeretné a minisztérium is és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is, de a polgármester úr is nagy felelősséggel kezelni ezt, és minél szélesebb kört be kívánunk vonni ennek a véglegesítésébe.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit