KIS PÉTER

Full text search

KIS PÉTER
KIS PÉTER (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Jelenleg az európai uniós csatlakozás felkészülési időszakában is kiemelt kérdés az élelmiszer-biztonság feltételrendszerének megteremtése. Ezen a téren különböző okok miatt lemaradás tapasztalható. Több magyarországi vágó-, daraboló- és húsfeldolgozó üzem nem felel meg a szigorú uniós állat-egészségügyi normáknak, ezen üzemek fejlesztésének komoly lemaradását az Európai Bizottság is kiemeli a kiadott monitoringjelentésben.
A tárca nyilatkozata szerint a vágóhidak többsége már ma is szállíthatna az Unióba. 44 nagy kapacitású vágóhíd 2006-ig átmeneti mentességet kapott az állat- és humán-egészségügyi előírások teljesítésére. Tudomásom szerint azonban a magyar vágóhidaknak csak körülbelül 10 százaléka mondható felkészültnek, a többi részben felkészültnek, illetve felkészületlennek minősül.
Felmerül a kérdés: az átmeneti mentességet kapott létesítményeket kivéve, mi lesz azon vágóhidak sorsa, melyek nem felelnek meg az uniós előírásoknak? Remélhetjük-e, nem csak az a megoldás létezik, hogy amennyiben nincs kellő pénz a szükséges komoly beruházások végrehajtására, akkor az Unióhoz való csatlakozást követően bezárhatnak az üzemek?
Kérdezem tehát miniszter urat, mi lesz a sorsa azoknak a vágóhidaknak, melyek nem kaptak átmeneti mentességet, feltárták-e már a konkrét hiányosságokat, terveznek-e valamiféle segítséget, támogatást nyújtani a vágóhidaknak, illetve a tulajdonosoknak. Várom megtisztelő válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit