PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Múlt heti napirend előtti felszólalásában Persányi Miklós miniszter úr a hulladékgazdálkodás kérdéséről beszélt, megemlítve az elektronikus hulladékok kérdéskörét is. Egy évvel ezelőtt Kóródi Mária miniszter asszony bejelentette, hogy mindhárom magyarországi mobilszolgáltatóval tárgyalt és megállapodott. Közösen kampányt indítanak a veszélyes hulladéknak számító mobiltelefon-akkumulátorok begyűjtésére. A miniszter asszony által beígért nagy kampány sajnos elmaradt.
Mára már bebizonyosodott, a kormány megint csak píártevékenységet folytatott ebben a kérdésben is. Hamarosan ismét karácsony lesz, amikor a mobiltelefonokból is többet adnak el. A reklámokban, a telefonokat árusító üzletekben pedig sajnos még mindig nem látszik a szemléletváltás. Tudom, van olyan szolgáltató, amely néhány száz forintért visszaveszi a használhatatlan telefonalkatrészeket, de erről a lehetőségről a szolgáltató honlapján eldugott helyen csak rövid ismertető szól, így kevesen értesülnek róla.
Mivel az EU-szabályozás 2005. január 1-jétől kötelezővé teszi az elektronikus hulladékok gyűjtését, az MDF képviselőjeként a tisztelt Ház falai között már többször lépéseket szorgalmaztam ebben a kérdésben. A probléma nagyságát talán a számok tükrében tudom a legjobban érzékeltetni. Ma Magyarországon több mint 7 millió készülék van napi forgalomban. Egy akkumulátor körülbelül két évig működik. Egyszerűen kiszámítható, hogy évente körülbelül 3,5 millió mobiltelefon-akkumulátor kerül be a kommunális hulladékba. Ha ezt a Kossuth térre hordanánk egy nagy kupacba, 150 köbméter szemét jönne össze évente.
Tisztelt Államtitkár Úr! Idén vége lesz a környezetvédelmi tárca által is támogatott mobiltelefonakkumulátor-begyűjtési akciónak. Mit tesz a tárca annak érdekében, hogy ne a kommunális szemétbe kerüljön az e-hulladék? Terveznek-e az e-hulladék gyűjtésével kapcsolatban tárgyalást a szolgáltatókkal, kereskedőkkel, ahogy egy évvel ezelőtt a tárca miniszter asszonya megígérte?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit