DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Ha körbetekintünk a világban, és különösen Németország felé figyelünk, rendkívül érdekes, a mai magyar közélet számára is tanulságos példával találkozhatunk. Valószínű, hogy sokaknak feltűnt az, akik érdeklődnek a nemzetközi közélet politikai kérdései iránt is, hogy Martin Hohman CDU-képviselőt az elmúlt napokban kizárták a nyugat-német Kereszténydemokrata Unióból.
Miért történt ez a rendkívüli lépés? Érdemes megvizsgálnunk a hátterét ennek. Először is azért, mert az említett képviselő olyan kijelentéseket tett Németországban, amelyek a német politikai elit számára évtizedek óta elfogadhatatlanok. Egy választókerületében tartott rendezvényen a zsidókat tettes népnek nevezte, és a zsidóknak tulajdonította például II. Miklós orosz cár és családja meggyilkolását. Megjegyzem, a beszédről egy rövid kivonat egy internetes honlapon jelent meg, valaki felfigyelt erre, majd országos botrány támadt belőle. Rögtön, ahogy a német lapok erről írtak, és a német nyilvánosság tudomást szerzett az esetről, azonnal a német Kereszténydemokrata Unió javasolta, hogy zárják ki a pártból az illető képviselőt. A helyi alapszervezete nem támogatta ezt, de mind a tartományi, mind az országos vezetőség ragaszkodott hozzá, és maga Edmund Stoiber, a testvérpárt, a CSU, tehát a keresztényszocialisták vezetője szólította fel a képviselőt távozásra és lemondásra. Mint tudjuk, ez meg is történt, kizárták a pártból az illető képviselőt.
Mindez persze nem új jelenség, megjegyzem, Nyugat-Németországban és a CDU-ban. Közel másfél évtizeddel ezelőtt, emlékszünk rá, akkor Philipp Jenninger, aki akkor az úgynevezett nyugat-német - akkor még létezett Kelet-Németország, Nyugat-Németország - parlament elnöke volt, neki le kellett mondania posztjáról, méghozzá azért, mert a kristályéjszaka 50. évfordulója alkalmából a megemlékező ülésen, amit ennek tiszteletére tartottak, nos ott a zsidókat is felelőssé tette az antiszemitizmusért.
Megjegyzem, ezek olyan kifejezések és olyan típusú beszédekről van szó, amelyeket most szóba hozok, amelyek ha a magyar közéletben hangoznának el, tisztelt képviselőtársaim, azt a szomorú sajátosságot kell tudomásul vennünk, hogy fel sem kapnánk érte a fejünket, olyannyira hozzászoktunk már az ilyen típusú hangokhoz. Nos, ott a német parlament elnökének rövid időn belül távoznia kellett a posztjáról. Emlékszünk rá, hogy kereszténydemokrata és szociáldemokrata képviselők egymás után álltak fel a parlamenti ülés alatt és hagyták el a termet. De nincs ez más pártban sem másként. A német szabad demokrata pártban, a liberális pártban Jürgen Möllemann, aki a pártnak nagy reménysége volt, nemrégen, egy néhány évvel ezelőtti választási kampányban szintén antiszemita hangokat pengetett a választási kampány kapcsán, és a pártja nagyon határozottan elhatárolódott tőle. Olyan keményen tette ezt, hogy Jürgen Möllemannak ki kellett lépni a nyugat-német FDP-ből.
De sorolhatnám a többi példát is, tisztelt képviselőtársaim, hiszen emlékszünk rá, hogy Margaret Thatcher milyen határozottan követelte azt képviselőitől, hogy kérjenek bocsánatot, határolódjanak el, és lépjenek ki a pártból, akik a feketékkel szemben hangoztattak olyan nézeteket, amelyek elfogadhatatlanok az angol közélet számára. Emlékszünk arra, hogy Mitterrand francia elnök hogyan dobott koszorút a Szajnába ott, ahol szélsőjobboldali szélsőségesek arab bevándorlókkal szemben alkalmaztak erőszakot.
Miről szólnak ezek a példák, tisztelt képviselőtársaim? Nos, egyik helyen sem a büntető törvénykönyvtől féltek a politikusok, hanem egyértelmű volt, hogy kialakítottak egy olyan társadalmi konszenzust, aminek az a lényege, hogy vannak olyan jelenségek, amelyekkel szemben akár jobboldali, akár baloldali, akár liberális valaki, föl kell lépnie, el kell határolódnia és cselekednie kell. Ilyen jelenségek az antiszemitizmus és a rasszizmus. És más nem védi meg a társadalmat ettől, csak ha egyértelmű politikai állásfoglalásokat teszünk. Ezt tudják Nyugat-Európában. Ezért van az, hogy Nyugat-Európában és a világ nyugati felén semmiféle táptalaja nincs, csak néhány izolált szélsőséges használja ezeket a szörnyűséges, nyugodtan mondhatjuk: szörnyűséges eszméket.
Magyarországon is ugyanúgy lenne, hogy csak néhány kis csoport masírozna az utcán különböző zászlókkal és terjesztene helyi lapokban gyalázatos nézeteket. A probléma ott kezdődik, tisztelt képviselőtársaim, ha ettől nem határolódunk el; tisztelet azoknak a jobboldali politikusoknak és közéleti szereplőknek, akik ezt megteszik, mint például Sólyom László az elmúlt napokban is egy interjújában utalt erre. De mit szóljunk akkor, képviselőtársaim, ha itt, a parlamentben láttuk azt, hogy milyen tapsokat kapott az elmúlt ciklusban Csurka István és pártja? Mit szóljunk akkor, ha az előző miniszterelnök, Orbán Viktor idegenszerűnek nevezte politikai ellenfeleit, és kedvenc rádióműsorának egy olyan műsort nevezett meg, amely egyértelműen a kirekesztés pártjára állt?
Tisztelt Képviselőtársaim! A Szabad Demokraták Szövetsége nevében ezúton kérek minden pártot és szólítok fel minden pártot arra, hogy határolódjon el világosan az antiszemita és rasszista jelenségektől, és közösen álljuk útját annak, hogy a magyar társadalmat ne fertőzze tovább semmiféle ilyen nézet.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit