FÜLÖP ISTVÁN

Full text search

FÜLÖP ISTVÁN
FÜLÖP ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az idei október 9-e, a posta világnapja már nem volt a magyar postások számára felhőtlen ünnep. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az úgynevezett postatörvény a Magyar Posta további legyengülését és elvéreztetését eredményezi. A kérdés az, hogy ez hozzá nem értés vagy tudatos elhatározás. A most megvitatásra kerülő törvényjavaslat ugyan a 2002/39/EK irányelvnek igyekszik megfelelni, de nem csupán ezen elvárásokat tartalmazza, hanem túl is licitálja azokat. A postai piac teljes liberalizációját az EU által előírt időpontig, 2002-ig kell megvalósítani.
Az MDF szerint az ország második legnagyobb foglalkoztatást biztosító vállalkozása a Magyar Posta Rt., amelyet 2009-ig olyan erős pozícióba kell hozni, hogy a piacon jelentkező, elsősorban külföldi cégekkel, vállalkozásokkal szemben versenyképes legyen.
A kormány előszeretettel használta és gyakran használja egyes törvények bevezetése előtt a társadalmi vitára bocsátást, mely inkább porhintés, mintsem a tényleges igények figyelembevételére irányul; bár most még az érintettek véleményére sem voltak kíváncsiak.
(13.30)
Tudják-e, mi a postástársadalom és a postásszakszervezetek véleménye? A postásszervezetek elhatárolódnak a Magyar Posta Rt. jelenlegi szervezeti átalakításától, amely már alapvető postai tevékenységeknek - értékszállítás, pénzfeldolgozás, Postabank és így tovább - a postától való elidegenítését eredményezi. Tiltakoznak a jelenlegi létszámmal kapcsolatos intézkedések miatt, mert az átgondolatlan, minden normától független leépítések a postai szolgáltatás ellátását és a minőségi munkavégzést veszélyeztetik, a postánál maradókra pedig indokolatlanul nagy felelősség és pluszmunka hárul, amelyeknek többsége nincs megfizetve. Mindezek miatt gondot okoz a szabadságok kiadása is. A postahelyek munkahigiéniai állapotát évek óta sérelmezik az érintettek; javaslatuk - egy ezzel kapcsolatos program bevezetése - nem talált meghallgatásra az rt. vezetése részéről. Elfogadhatatlan, ha a munkahely munkahigiéniai állapota további postahelyek megszüntetését eredményezi.
A postai szervezetek továbbra is az állam mint tulajdonos segítségét is igénylik a postai gondok megoldásánál. A postai tevékenységek bővítését és nem a szűkítést tartják szükségesnek a munkavállalók, a dolgozók. Az MDF támogatja a szakszervezeteket és a postai dolgozókat ezen törekvéseikben. Alapcélként tekintjük a postai munkavállalók jogainak és kötelességeinek egyesítését.
A szakszervezetek minden lehetséges fórumon és érdekegyeztető tárgyaláson tiltakoznak a Magyar Posta Rt. jelenlegi, úgynevezett modernizációs programja ellen. Ez a program szellemiségében megegyezik a jelenleg tárgyalt törvénytervezettel. A törvényi keret mellett szükség lenne stabil, kiszámítható postavezetésre, mert a folyamatos vezetőcserék és az ebből adódó, egymással teljesen ellenkező elképzelések a munka színvonalának romlását eredményezik. Eközben a dolgozók ezrei félnek munkahelyük elvesztésétől, a napi megélhetési gondokkal küszködve.
Milyen legyen a jövő postája? Tisztelt Ház! A postát, a posta jövőjét, munkavállalóinak ezreit nem szabad politikai játékszernek tekinteni, gazdasági kísérletek hatásainak kitenni. A törvényjavaslatnak egy olyan kormányzati elképzelést kellett volna megfogalmaznia, amely megfelel a mai kor gyors fejlődésének és igényeinek.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit