DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Valóban nem törődhetünk bele ezekbe a tragédiákba, még akkor sem, ha tudjuk, hogy sajnos ilyesmi nagyon sok országban előfordul. Valóban, ahogy ön mondta, a fagyhalált szenvedett emberek bármely élethelyzetből kikerülhetnek, mint ahogy ez a korán jött télen most már bekövetkezett tizenegy haláleset esetében is megtörtént. Tájékozódtam az Országos Rendőr-főkapitányságnál: valamennyi elhunytnak volt érvényes állandó lakóhelye, többüknek saját lakása is. Sokféle körülmény és sok olyan láncreakció szerepet játszik egy-egy ilyen kihűlésben, amiről a képviselő asszony is szólt, az alkoholos állapot miatti kihűléstől kezdve valóban a többszörösen hátrányos szociális helyzetig terjed a sor: amikor fűtetlen a lakás, amikor nem megfelelő a ruházat. Ezért is van nagy jelentősége a szegénység elleni küzdelemnek, amelyről épp a hét végén, a képviselő asszony jelenlétében is folyt a vita egy nemzetközi fórumon, és amelynek eredményeként remélhetőleg a következő esztendőben meg tudjuk újítani a szociális törvényt, hogy jobban tudjunk ezekre az élethelyzetekre reagálni.
De ugyanúgy, ahogy ön is, képviselő asszony, említette, összehangolt intézkedésekre addig is szükség van, és ezeknek a legfőbb címzettjei a települési önkormányzatok és az ott működő önkormányzati civil szervezetek által fenntartott szociális intézmények. És természetesen a közösség. A közösség, amelynek tagjai bizony sokszor közönyösek, passzívak, elmennek az ilyen ember mellett az utcán, pedig ha időben szólnának a mentőknek, lehet, hogy egy-két életet meg lehetne menteni. Természetesen, ami a mi dolgunk, azt is tesszük, jelesül azt, hogy tisztességgel felkészülünk a hajléktalanok ellátására, ami minden télen nagyon komoly gondot jelent elsősorban a nagyvárosoknak.
Szeretném elmondani a tisztelt Országgyűlésnek, hogy ezen a télen, a korábbi időszak tapasztalatait is figyelembe véve, 1500-zal növeltük az időszakos férőhelyek számát az országban, a folyamatosan működő 8 ezer férőhely mellett. Még ebben az évben a fővárosban négy, az ország régióiban egy-egy, a hajléktalanok ellátását biztosító speciális 24 órás, folyamatos működésű háziorvosi szolgálati centrum létesül. És természetesen sorra nyitjuk meg azokat a különleges és speciális szállásokat is, amelyek a nagyobb hideg esetén nyújtanak menedéket, ezért különítettünk el a minisztérium maradék forrásaiból még 100 millió forintos krízisalapot ebben az évben, hogy legyen lehetőségünk a hajléktalanok egészségügyi ellátásának fejlesztésére, és a felmerülő váratlan kiadásokra is, tisztelt képviselő asszony. De remélem, hogy ugyanezt teszik a civil szervezetek, ugyanezt teszik az önkormányzatok, így a Fővárosi Önkormányzat is, amely, ha jól tudom, épp a Kocsis utcában készül megnyitni egy újabb szállást, ha ezt a kérdést a következő közgyűlés napirendre tudja venni.
Azt mondhatom tehát, hogy tesszük a dolgunkat, de a képviselő asszony felszólalását azért köszönöm, mert ráirányította a figyelmet arra, hogy egyedül az állami és önkormányzati erőfeszítések nem elegendőek. Szükség van arra, hogy a közösség, az emberek figyeljenek arra, ami a környezetükben történik, különben valóban nem leszünk képesek az ilyen helyzetek számát csökkenteni.
November 14-én az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium egy szolidaritási éjszakát szervez a Felvonulási téren hajléktalanellátó szervezetek közreműködésével, ahol mindenkire, minden politikustársunkra is számítunk, hogy kicsit életközelből is nézze meg, milyen lehetőségeink vannak, hátha még ötleteket is kapunk annak érdekében, hogy az ilyen jellegű ellátást tovább tudjuk fejleszteni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit