DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslattal kapcsolatban elhangzott hozzászólások lényegében egyhangúlag kiemelték az elektronikus ügyintézés bevezetésének kedvező hatásait a cégeljárás egyszerűsítése, gyorsítása, az ügyfelet és az államot terhelő költségek csökkentése terén.
A kritikai észrevételek nagy része az elektronikus ügyintézés államigazgatásban történő alkalmazásával állt kapcsolatban. Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy hosszú távon az állam és a polgárai közötti kommunikáció egészében lehetővé kell tenni az elektronikus ügyintézést, azonban ez a jelen törvényjavaslat keretei között nem érhető el. Felmerült az is, hogy a javaslat nem vonatkozik minden cégformára. Ezzel kapcsolatban szeretném jelezni, hogy jelenleg Magyarország az egyetlen európai ország, amely ilyen széles körben kívánja lehetővé tenni az elektronikus cégregisztrációt.
A módosító javaslatok közül a kormány támogatja mindazokat, amelyek az elektronikus cégeljárás céljával, a cégbíróság feladatával összhangban állnak, illetve amelyek a normaszöveg pontosítását szolgálják. Ennek megfelelően elfogadásra javaslom a számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő benyújtására vonatkozó kiegészítést. Elfogadható az a módosító javaslat is, amely a közjegyzőket érintő szabályok hatálybalépésének időpontját 2004. július 1-jében javasolja megállapítani. A kormány támogatja az időbélyegző alkalmazását, illetve elektronikus illetékfizetés esetén a cégbíróság eljárását pontosító indítványokat egyaránt.
A kormány által nem támogatott módosító javaslatok között van olyan, amely céljával egyetértünk, azonban jogi vagy technikai problémákat vetnek fel. A beszámoló közzétételéhez kapcsolódó költségtérítés megszüntetésére irányuló javaslat ellentmondást teremt a cégtörvényen belül, a törvény egy másik rendelkezése ugyanis felhatalmazza az igazságügy-minisztert a költségtérítés szabályozására. Ezzel a módosító javaslat nincs összhangban. Valóban indokolt a költségtérítés mértékének felülvizsgálata, azonban ez nem törvényi szabályozás kérdése.
Nem támogatható az a javaslat sem, amely a cégbíróságnak új és jelentős munkaterhet jelentő feladatot állítva a bírákat kötelezi a cégadatok internet útján történő nyilvánosságra hozatalára. Ez nem fér össze a cégbíróság szerepével. Kétségtelen, hogy az elektronikus ügyintézés mielőbbi bevezetéséhez jelentős gazdasági érdekek fűződnek. A fokozatosság és a biztonság elveire tekintettel azonban az elektronikus cégeljárás 2006. január 1-jétől kezdődő teljes körű alkalmazása nem támogatható. Ugyanakkor egy év tapasztalatai már elegendő információt nyújthatnak, tehát egy olyan javaslatot támogatni tudnánk, amely a rendszer indulásától számított egy év elteltével tenné lehetővé az elektronikus cégeljárás minden korlátolt felelősségű társaságra és részvénytársaságra való kiterjesztését.
A fentiek alapján tisztelettel kérem, hogy az általunk támogatott javaslatokat támogassa a tisztelt Országgyűlés.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)
(Az elnöki széket dr. Szájer József, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit