KARSAI PÉTER

Full text search

KARSAI PÉTER
KARSAI PÉTER (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt heti parlamenti plenáris vitában is elmondtam, hogy a Magyar Demokrata Fórum minden körülmények között teljesíti a szövetségesi kötelezettségeiből adódó elvárásokat, így ebben az esetben azt is, hogy hozzájárulását adja ahhoz, hogy magyar katonatisztek, most jelesül majd Afganisztánban, hadműveleti területen feladatokat lássanak el.
Tehát önmagával a problémával nekünk nem volt gondunk, bajunk, a bajunk és az elutasításunk abból volt a korábbi héten, hogy nem tartottuk elfogadhatónak azt a megoldást, amit abban a négypárti egyeztetésnek nevezett fordulóban tapasztaltunk, amikor összehívott bennünket a kormányzat reggel 8 órára, és kiosztották azt az előterjesztést, amiről rögtön tudtuk, hogy több ponton nem stimmel. Ezt ott előadtuk, ennek ellenére változatlan formában akkor délután bekerült ide, a Ház elé a javaslat.
Mi akkor is elmondtuk azt, hogy annak volnánk hívei, ha külön előterjesztésben szerepelne a két dolog, tehát ne keverjük össze az afganisztáni egészségügyi kontingens ügyét a mostani NATO-beli vállalásunkkal. Ezért üdvözöljük azt, hogy a kormányzat belátta, és ma már az asztalunkra önálló határozati javaslatban kerül ez az ügy megtárgyalásra. Tehát úgy véljük, hogy ezt akkor is megtehették volna, hiszen reggel 8-tól már azért elegendő idő állt rendelkezésre.
Továbbá: örülök annak, hogy az a szóhasználat is belekerült, hogy egyidejűleg 50 fő lehet ebben a misszióban. Ezt a javaslatot a Magyar Demokrata Fórum nevében én tettem, hogy az “egyidejű” szó használatával minden kétséget eloszlathatunk, hogy valóban ezek a katonák arra az akcióra, arra a feladatra vannak kijelölve, és azt fogják végrehajtani.
Végezetül: annak is örülök, hogy itt a 2. pontban a kormány kötelezettséget vállal arra, hogy amennyiben a honvédelmi bizottság vagy a külügyi bizottság erre igényt tart - és nyilván mondhatom azt, hogy majd erre azért a honvédelmi bizottságban igényt tartunk -, tájékoztatást ad erről a kiküldetésről, tájékoztatást ad arról, hogy a katonáink merre, hol, hogyan ténykednek. Így tehát összességében a Magyar Demokrata Fórum támogatni fogja a Házszabálytól való eltérést, és magát a javaslatot is igenlően fogja megszavazni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit