KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenekelőtt szeretném megköszönni azt a konstruktivitást, amelyet mindkét ellenzéki frakció vezérszónoka szavaiból ki lehetett venni, ami azt jelenti, hogy végre megértették, hogy a Magyar Köztársaságnak vannak nemzetközi kötelezettségei, és a NATO-ban vállalt feladatainkat nem lehet belpolitikai csatározásokká átkonvertálni, hanem a parlamentnek úgy kell megoldania a NATO-kötelezettségeink teljesítésében szükséges tevékenységünket, szükséges együttműködésünket, amelynek eredményeképpen a Magyar Köztársaságról normális bizonyítványt állítanak ki.
Ugyanis sajnos, azt kell mondani, hogy eddig, főként a Fidesz részéről ilyenfajta magatartás volt megállapítható, de azt gondolom, hogy ez a mai napon feloldódott, és a délután folyamán a külügyi és a honvédelmi bizottság megtárgyalja az általános vitára való alkalmasságot, és ennek nyomán a mai ülésen még dönthetünk a határozat elfogadásáról egy önálló indítvány formájában.
Ugyanakkor szeretném kihangsúlyozni és az ellenzék figyelmébe ajánlani, hogy pontosan ennek és a már korábban is megtörtént esetek kapcsán kérem, hogy gondolkozzanak el az alkotmánymódosítás szükségességén, hiszen a parlament munkáját nem lehet vagy nem indokolt minden héten vagy kéthetente egy-egy újabb NATO-együttműködési feladattal összefüggő határozathozatallal megterhelni. Azt gondolom, hogy abban az esetben, ha vagy a kormányzat, vagy a parlament kapna 50 százalékos felhatalmazást bizonyos kérdések megoldására, akkor az nem veszélyeztetné a magyar parlament munkáját, hiszen a honvédelmi, illetve a külügyi bizottságnak mindig is joga és lehetősége van kontrollálni azt a tevékenységet, amelyet ezen a téren a kormány kifejt.
(14.00)
Én tehát azt szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy azok a kompromisszumok, amelyek megszülettek az elmúlt hét pénteken megtartott négypárti tájékoztatón, a Magyar Köztársaság érdekeit szolgálják, és igazán azt az ügyet viszik előbbre, amelyben a Magyar Köztársaság és a Magyar Honvédség nemzetközi tekintélyét erősítik.
Egyre azért még szeretném felhívni az önök figyelmét: a kormány ezt a határozatot - nem ezt, hanem a korábbit, amit most felváltunk -, a múlt hónap 12-én nyújtotta be, nem két, hanem négy héttel ezelőtt. Éppen ezért arra kérném tisztelt képviselőtársaimat, hogy szíveskedjenek időnként megnézni, hogy milyen határozatok vannak benyújtva már a parlamenthez, hogy ne csak akkor eszméljenek föl egy-egy határozat tartalmát illetően, amikor az a plenáris ülés elé kerül napirendként, Házszabálytól való eltérés okán, hanem már korábban is, szakértőik vagy más hozzáértő emberek révén tudják értékelni, hogy milyen határozatijavaslat-tervezetek vannak benyújtva.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit