VASS LAJOS

Full text search

VASS LAJOS
VASS LAJOS, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon szépen köszönöm a kérdést. Sajnos nagyon aktuális mindaz, amit elmondott, és a kérdés feszegetése is, ha csak néhány nappal ezelőtti történést veszünk figyelembe, amikor is 33 képet akart egy olasz állampolgár kivinni a határon, és ezek a képek több mint 50 évesek voltak. De sorolhatnánk szép számmal ezeket az eseteket.
Úgy igaz, mint ahogy a képviselő úr is mondta, hogy évekkel ezelőtt, már az előző kormány idején is együttműködési megállapodás kötésére került sor a BM és a kulturális minisztérium között, és ezt az elmúlt évben a kriminálexpo kapcsán létrejött megbeszélésekkor egy írásos megerősítéssel is próbáltuk hatékonyabbá tenni.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal adatbázisában közel 400 ezer ilyen védett műtárgy van nyilvántartva, ennyit tartalmaz ez a katalógus, illetve nyilvántartás. Itt csak az államilag és a jogszabályilag védett tárgyakat tartjuk nyilván, illetve tartja nyilván a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, valamint a múzeumok.
Kérdés, hogy az elmúlt egy évben mi történt. Nagyon sok szakmai egyeztetésre került sor, így a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, Hegedűs András és a kulturális minisztérium helyettes államtitkára, Koncz Erika között, valamint főosztályvezetői szinten, és most zajlanak a szakmai egyeztetések. Úgy tudom, hogy a képviselő úr nemrégiben kapott is tájékoztatást ezekről a megbeszélésekről, és az illetékeseket, minden szereplőt szeretnénk bevonni, és mindenkitől várjuk a véleményt, a javaslatot, hogy hogyan lehet ezt megoldani, hiszen az elképzelésünk az, hogy minden érintett szereplő érdekét maximálisan figyelembe kell venni, és csak az ő javaslataik alapján tudjuk kialakítani a megoldást. Ha ez egy iroda létrehozása, akkor (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) természetesen a feltételeket meg kell hogy teremtsük. Így egyeztetünk a BM-mel, a vám- és pénzügyőrséggel, az ORFK-val, az Interpol magyarországi irodájával, a műkereskedőkkel (Az elnök ismét csenget.), itt a szövetség elnökével, biztosítókkal, bankokkal, egyházakkal. Ahogy ez a kör végigfut, az eredményről tájékoztatni fogjuk.
Elnézést, hogy tovább beszéltem. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit