ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Először is szeretném a megemlékezéssel kapcsolatban elmondani, hogy Dávid Ibolya elnök asszony jelenleg is Aradon tartózkodik.
Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Megkíséreltem a múlt hét folyamán Strasbourgban, Brüsszelben valami úton-módon a magyar külpolitikát úgy követni, hogy azokból a megfelelő tanulságot Magyarország számára levonjam. Sikerült végighallgatnom 30-án Năstase román miniszterelnök urat, 1-jén a moldáv miniszterelnök urat és 2-án Medgyessy Péter miniszterelnök urat.
Felmerült bennem egy kérdés a külpolitikával kapcsolatban, hogy merjünk kicsik lenni - vagy Magyarország tud nagy is lenni a külpolitikájában. Ezt mondom azért is, hiszen Năstase miniszterelnök úrnak én magam is két kérdést tettem fel. Ismert mindenki előtt a Gross-jelentés, amelyet az Európa Tanács elfogadott, amely a kisebbségben élőknek autonómiai rendelkezési jogot ad. Erre Năstase miniszterelnök úrnak az volt a válasza: ők másképp értelmezik a kisebbségi önrendelkezési jogokat, és nem tudja elfogadni, hogy Romániában egyfajta önrendelkezési, autonómiai jogot tudjanak biztosítani a nemzeti kisebbségnek.
Felmerült a kettős állampolgárság kérdése is; tudvalevő, hogy Románia Moldáviában élő állampolgárai számára adta és biztosította a kettős állampolgársági jogot. Erre mi volt Năstase úr álláspontja? Sajnos, az ő álláspontja az volt, hogy ez Románia esetében a kisebbségek számára nem járható út.
Ugyanúgy felmerült a kérdés az aradi szoborcsoporttal kapcsolatosan is, ahol ő a véleményét úgy fejtette ki: a '48-as eseményekhez Romániának is volt valami köze.
Tehát érezzük azt, hogy míg Magyarország tizenhárom éve az európai normákat messze meg kívánja és be kívánja tartani, és különböző engedményeket kíván biztosítani más országok számára, addig Magyarországgal szemben, a magyar kérésekkel szemben más országok messzemenően visszaélnek a magyar bizalommal.
Szomorúnak tartom, hogy Medgyessy Péter beszédénél is belső vihart kavart maga a jelenlét vagy nem jelenlét kérdése. El szeretném mondani, hogy 29-én az Európai Parlament ülésén a regionális bizottságban, ahol a tíz várományos ország közlekedési miniszterét hallgatták meg, Csillag miniszter úr meghallgatásán csak néppárti képviselők ültek. Nem szabad és nem helyes út, amit ma Magyarországon, belpolitikai színtéren túlságosan hangosan próbálunk meg kialakítani és kifejteni. Nem helyes, hogy tippet adunk Năstase úrnak, hogy ha Magyarország a kettős állampolgárságot kívánja, akkor az Európa Tanács elé viszi. Hozzuk meg a törvényeinket, csendben, nyugodtan. Ehhez négypárti egyeztetések folyamata szükségeltetik, hogy a magyar nemzetet érintő alapvető kérdésekben legyen egyezség, és hozzuk meg azokat a törvényeket, amelyeket alkalmazni kívánunk.
Szomorú számomra, hogy sem az Európa Tanácsban, sem az EBESZ-ben a munkaszervezetekben és a szakértői csoportokban nincsenek magyar személyek.
Szomorú számomra az, hogy éveken keresztül olyan személyeknek, mint Szabó Antalnak vagy Komlóssy Józsefnek azt a külső segítséget, amit Magyarország érdekében adtak az Európa Tanácson vagy az EBESZ-en belül is, soha senki nem köszönte meg.
Szeretném mindenképpen javasolni a miniszterelnök úrnak és a miniszter úrnak is, hogy nagyon gyorsan - ha lehetséges -, Magyarország érdekeit szem előtt tartva, négypárti egyeztetéseket hívjon össze az alapvető kérdések megvitatása érdekében. Nagyon fontosnak tartom, hogy az Európa Tanács tagjait a miniszterelnök úr és a külügyminiszter úr is hallgassa meg.
(13.20)
Nagyon fontosnak tartom, hogy az európai parlamenti képviselőket a miniszterelnök úr és a miniszter úr is hallgassa meg, mert akkor nem kerülhet sor olyan nézeteltérésre, hogy az Európai Parlament, Ebner úr jelentése alapján 24-én azt a módosítót próbálta az alkotmányhoz csatolni, amelyben a nyelvi, kulturális sokszínűséget (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), valamint a kisebbségek jogait javasolja az alkotmányba beépíteni.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit