HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Én is megrendülten hallgattam kegyeletteljes megemlékezését, az élet azonban más napokat, más megemlékezéseket is tartogatott számunkra, így került sor nemzetközi rendezésben, nem a magyar történelemmel összefüggésben egyébként: a hét végén rendezték meg az állatok világnapját.
Ebből az alkalomból az állatvédő egyesületek megemlékeztek arról, hogy közel 400 ezer aláírást sikerült összegyűjteni azért, hogy az állatkínzás kerüljön be a Btk.-ba, szó szerint legyen bűncselekmény az állatkínzás. Ez szerepelt azon az íven, amit közel 400 ezer honfitársunk, pontosan 379 ezer felnőtt állampolgár írt alá. A szervezők egyébként gondoltak azokra is, akik még nem nagykorúak, ők egy külön, természetesen hivatalos dokumentumnak nem számító aláírásgyűjtő íven fejezhették ki véleményüket. Azt hiszem azonban, hogy a gyerekek tízezreinek aláírása legalább olyan értékes, hiszen a jövőre nézve elköteleződést jelent egy humánusabb világ érdekében.
Az elnök asszonnyal más minőségében, képviselőként együtt nyújtottunk be egy kezdeményezést még az előző parlamentben ugyanebből a célból, hogy az állatkínzás legyen a Btk.-nak, a büntető törvénykönyvnek a része, és büntetőjogi szankciókat is lehessen ellene alkalmazni. Sajnos, meg kell mondani, hogy az előző ciklusban ezt nem övezte egyetértés, egyedül a Magyar Szocialista Párt frakciója támogatta a parlamentben - örömömet fejezem ki, hogy itt azóta megváltozott a helyzet, és több más párt is támogatja a kezdeményezésünket.
Hangsúlyozni kell azonban, hogy bár két évvel ezelőtt ezt mi kezdeményeztük, akkor is a civil társadalom kezdeményezésére csináltuk, és természetesen most is. Azt kell mondanom, talán politológiailag is érdemes fölfigyelni arra a tényre, hogy a magyar demokrácia elmúlt tizenhárom évében egyetlen ügyben sem sikerült még annyi aláírást összegyűjteni, mint amennyit most az állatkínzás szankcionálása érdekében. És ezt az aláírásgyűjtést nem politikai pártok szervezték, nem is politikai pártok által kreált álcivil szervezetek, hanem valódi civil szerveztek aktivistái, minden pénz nélkül, állami pénz nélkül, az üzleti szféra pénze nélkül álltak a 40 fokos melegben, az esőben az ország minden részén, és gyűjtötték az aláírást.
Azt hiszem, hogy ez azt mutatja, hogy a civil társadalom igazi nemes ügyekért igenis meg tud mozdulni, és nem feltétlenül a politika intésére vár. Nem az a célunk természetesen, hogy minél több embert zárjunk börtönbe, hanem hogy szemléletváltozás legyen Magyarországon: humánus világban éljünk, ahol az állatokat, az embereket és természetesen a környezetet is megbecsülik. Azt hiszem, hogy a kegyetlenség látványa minden jóérzésű embernek fáj, és ezért az állatkínzás ilyetén szankcionálása a mi mentálhigiénénken is segít.
A bűnügyi statisztikák egyébként azt mutatják, hogy az erőszakos bűntettek elkövetői gyakran állatkínzóként kezdik úgynevezett bűnügyi karrierjüket, bűnözői pályájukat. Könnyű belátni, hogy aki először a kiszolgáltatott állatokkal kegyetlenkedik, az később gyerekekkel, asszonyokkal, védtelen emberekkel is megteszi ezt, ha azt tapasztalja, hogy erőszakoskodása, kegyetlensége nem ütközik jogi határokba. Ezért a világ egyre több művelt országában szankcionálják az állatkínzást büntetőjogi eszközökkel, nagyon helyes, ha ez Magyarországon is megtörténik.
Azt is látni kell, hogy nemcsak az állatokat, hanem az embert is védi, ha például belekerülnek olyan paragrafusok, amelyek az állatok elűzését, kitételét szankcionálják, hiszen a kóbor állat vagy éppen a szabadon engedett veszélyes állat mindannyiunk egészségét és testi épségét veszélyezteti, járványügyi kockázatot is hord magában. Ugyancsak kívánatos lenne az állattartás szabályait humanizálni, erre már történt kezdeményezés, nyilvánvalóan ennek is be kell épülni a törvénybe.
Azt hiszem, a tisztességes vadászok és halászok érdekeit is szolgálná, ha a tiltott eszközökkel folytatott orvvadászat és orvhalászat ellen is sikerülne ebben fellépni.
(13.10)
Az elnök asszonnyal közösen tett javaslatunkra a kutyákon, macskákon végzett állatkísérletet már betiltotta a törvény - ez helyes dolog. Reméljük, hogy ebben is további előrelépés történik, és a törvények a valóságban is betartásra kerülnek.
Azt hiszem, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez a közel 400 ezer aláírás, amely valóban rekord a magyar demokrácia ilyen aláírásgyűjtő akciói történetében, nemcsak az állatokról szól; arról szól, hogy embertársaink, szavazóink, akik minket ideküldtek, egy szelídebb, békésebb világban szeretnének élni, amelyben kevesebb az erőszak.
Őszintén remélem, hogy a kormány mielőbb benyújtja az ide vonatkozó törvényjavaslatát.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit